Šulić: Spremne uredbe o određivanju marže prehrambenih proizvoda i naftnih derivata

Uredbe o određivanju marže prehrambenih proizvoda i naftnih derivata su spremne i ukoliko dobijemo povratne informacije od svih ministarstava, ove uredbe će se naći na sljedećoj sjednici Vlade Republike Srpske, rekao je za RTRS minstar trgovine i turizma Denis Šulić.

– Svakodnevno pratimo odnos cijena osnovnih životnih namirnica u Srpskoj, u odnosu na Federaciju, čije su namjernice dosta skuplje. Zajedno sa ljudima iz naftne industrije, završavamo uredbu o ograničavanju cijene marže naftnih derivata. Marže pojedinih životnih namirnica biće ograničene do osam odsto – istakao je Šulić.

Kako on navodi uredbe su u samoj proceduri.

Kada je riječ otrgovcima, koji su, prema tvrdnjama potrošača i nadležnih organa – nerealno podigli cijene namirnica, nakon povećanja minimalne plate, Šulić napominje da trgovce ne treba generalizovati.

– Naravno da postoje slučajevi, gdje određeni trgovci, u ovakvoj situaciji žele da ostvare dodatni profit, i pokušaju to da iskoriste, ali oni će naravno, ako budu kršili zakon, biti kažnjeni. Treba da se vratimo na trgovce, koji su dio kampanje “Društveno odgovorni”, te koji se trude da tom kampanjom doprinesu tržištu – navodi Šulić.

Kada je riječ o radu Republičke inspekcije, Šulić ističe, da ono što ministarstvo zajedno sa njima radi, jeste utvrđivanje da li trgovci rade u skladu sa uredbom.

– Prošle godine smo imali značajni broj kontrola i značajni broj kažnjavanja, što je poražavajuće, ali pokazuje da Republička inspekcija radi. Ono što smo uvidjeli, jeste da su određeni trgovački lanci, izbjegavali marže na određene životne namirnice – ističe Šulić.

Govoreći o snakcijama i blokadama računa pojedinih lica od strane američke ambasade, Šulić je naveo da to sve govori o tome kakva je Amerika.

– Ljudi koji su sankcionisani imaju ogromnu podršku građana, iz ove borbe ćemo, kako i godinama prije, ali i kroz istoriju izaći kao pobjednici – navodi Šulić.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *