Strancima vraćeno 3,34 miliona maraka

Da komšije i dalje rado šopinguju u BiH potvrđuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH prema kojima je za četiri mjeseca ove godine stranim državljanima odobren povrat 3,34 miliona maraka PDV-a, što je za gotovo pola miliona više u odnosu na isti period lani.

Prema podacima UIO BiH, od januara do kraja aprila ove godine stranci su u BiH pazarili robu u vrijednosti od 23,02 miliona KM, za šta je pristiglo 76.405 zahtjeva za povrat PDV-a.

U istom periodu prošle godine, UIO BiH je zaprimio 68.355 zahtjeva za povrat PDV-a za kupljenu robu u vrijednosti od 20,09 miliona KM i strancima je u to ime vraćeno 2,92 miliona maraka.

 – U BiH su najviše kupovali građani susjednih zemalja, odnosno državljani Srbije, Hrvatske i Crne Gore, a najčešće je u pitanju bila roba široke potrošnje – kazala su za “Glas Srpske” u UIO BiH.

Ekonomista Marko Đogo ističe da su vrijednosti robe kupljene i broj zahtjeva za povrat PDV-a i dalje na niskom nivou imajući u vidu koliko je BiH otvorena, te kolika je razlika u stopi PDV-a u odnosu na primjer na Hrvatsku.

–  Najveći dio povrata otpada na sjever BiH gdje stanovnici Hrvatske prelaze granicu i kupuju ovdje kako bi dobili dio novca nazad. Ta procedura uopšte nije komplikovana, iz ličnog iskustva mogu to da tvrdim. Kad god se nađem u, primjera radi, Hrvatskoj i potrošim nešto više novca obavezno zatražim povrat PDV-a. Nije to neki veliki novac, ali opet dobro dođe – kazao je Đogo.

Predsjednica Udruženja za zaštitu potrošača “Toper” iz Doboja Snežana Šešlija istakla je za “Glas” da su cijene u domaćim trgovinama uglavnom niže u odnosu na region zbog čega se sve više stranaca, posebno državljana susjednih zemalja, opredjeljuje za kupovinu u BiH.

– Poznato je da pogranične opštine profitiraju od komšija koji često pazare u našim marketima. To su pokazatelji i da je ta roba široke potrošnje kod nas možda za nijansu jeftinija nego u susjednim zemljama, iako u posljednje vrijeme statistika pokazuje da su cijene pojedinih proizvoda u BiH više i do pola evra u odnosu na, recimo, Sloveniju – kazala je Šešlija i dodala da je za ovdašnje trgovine dobro što ima kupaca iz regiona.

Međutim, Šešlija smatra da BiH nema neke pretjerane koristi od tih kupaca, jer, kako kaže, marže nisu toliko velike da mogu da pokriju troškove, a BiH povratom PDV-a ostaje bez svojih prihoda.

Pravo

U UIO ističu da pravo na povrat PDV-a imaju fizička lica koja nemaju prebivalište u BiH i to na dobra koja kupe u našoj zemlji i ista iznesu izvan carinskog područja BiH. Pravo na povrat PDV-a se ne odnosi na iznesena mineralna ulja, alkohol i prerađevine od duvana.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *