Strance ne zanima pasoš BiH

U jeku masovnog odlaska domaćeg stanovništva gotovo je neznatan broj onih koji se odluče da zatraže državljanstvo BiH o čemu svjedoči i podatak da je za deceniju pasoš ove zemlje dobilo tek nešto više od 6.000 lica.

U Ministarstvu civilnih poslova BiH kazali su “Glasu Srpske” da stranci mogu steći državljanstvo zemlje i entiteta po različitim osnovima koji su definisani zakonima BiH i entiteta.

– Zakonima je takođe propisana procedura i način vođenja postupka. Lica koja podnose zahtjev za državljanstvo moraju dostaviti sve propisane dokaze, u zavisnosti od toga po kojem osnovu podnose zahtjev za sticanje državljanstva – objasnili su u Ministarstvu civilnih poslova.

Naglasili su da je državljanstvo BiH po različitim osnovima od 2012. do 2022. godine steklo ukupno 6.641 lica. To znači da je u prosjeku godišnje pasoš BiH dobilo svega 641 osoba.

– Najveći broj lica koja su dobila državljanstvo BiH su iz Srbije i Hrvatske i to po osnovu ugovora o dvojnom državljanstvu sa pomenutim državama – naveli su u Ministarstvu civilnih poslova.  

Sa druge strane, poražavajući su podaci o odlasku domaćeg stanovništva, a prema pojedinim podacima koji su dostupni javnosti ta brojka doseže i do 200.000 lica koja su se odselila iz BiH za proteklih deset godina.  Stručnjaci smatraju da su podaci o broju stranaca koji su dobili državljanstvo BiH poražavajući.

– To je smiješno. Presmiješno. Ti podaci govore da BiH nije interesantna nikome, osim ovim ljudima iz okruženja koji imaju određene poslove i ovdje traže državljanstvo kako bi svoje poslove razvili. Jedan manji broj onih koji su dobili pasoš BiH sigurno je vezan i porodično, iz nekih privatnih razloga – naveo je ekonomista Aleksandar Ljuboja.

On naglašava da su ekonomski razlozi okidač zašto državljani drugih zemalja traže državljanstvo BiH.

– To su uglavnom vlasnici ili direktori pojedinih kompanija koji su ovdje došli da žive i rade za kompanije iz Srbije i Hrvatske. Pored toga i neke druge multinacionalne kompanije šalju radnike u BiH zbog poznavanja jezika, kulture i običaja, pa se oni prilagode i ovdje i ostanu. Na neki način dopadnu im se pojedini krajevi. Posebno je atraktivna Banjaluka za veliki broj stranaca koji dolaze ovdje da rade i na kraju odluče i da žive – naveo je Ljuboja.

Prema pojedinim izvorima, veoma mnogo ljudi sa Bliskog istoka dobilo je u prethodnim godinama dokumenta BiH, ali njih nema u zvaničnoj statistici.

– Izdata je gomila tih dokumenata njima u Sarajevu, samo njih nema u zvaničnoj statistici. To se krije, ali obavještajne službe o tome imaju podatke – navode sagovornici “Glasa Srpske”.

Hrvatska

Za deceniju i po hrvatsko državljanstvo dobilo je više od milion stranaca. Državljanstvo te zemlje dobilo je najviše građana BiH i to njih 32.846, zatim Srbije 9.972 lica, dok se na trećem mjestu nalazi Australija sa 4.405 građana te zemlje koji su dobili pasoš Hrvatske.

(Glas Srpske)

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *