Stimulativne mjere za efikasniju i produktivniju privredu /VIDEO/

Ministarstvo privrede i preduzetništva nastojaće  da tokom mandata obezbijedi da plate u realnom sektoru sustignu one u javnom, čak i da ih prestignu. Nastojaćemo da plate rastu i u 2020. godini – izjavio je resorni ministar Vjekoslav Petričević.

On je naveo da će u programu rada Ministarstva u 2020. godini biti zakonska rješenja koja će se naći pred Narodnom skupštinom Republike Srpske, kao što je zakon o sporazumnom vansudskom finansijskom restrukturisanju čiji je cilj da privrednom društvu i preduzetniku obezbijedi da prevaziđe finansijske probleme kako bi nastavili da posluju pozitivno.

Govoreći o efektima primjene Zakona o podsticajima u privredi Srpske na povećanje plata u realnom sektoru, Petričević je napomenuo da je cilj ovog zakonskog akta rast plata i da se privredniku obezbijedi siguran radnik koji će ostati. On je ukazao i na značaj refundacije porodiljskog odsustva.

On je rekao da će početkom 2020. godine biti otvorene kreditne linije koje će ići putem Investiciono-razvojne banke /IRB/ Republike Spske. Biće uključeni i Garantni fond i komercijalne banke, koje će privrednicima dati mogućnost da dođu do takozvanih jeftinih kreditnih sredstava za unapređenje poslovanja kroz nabavke novih tehnologija i proširenje djelatnosti.

Petričević je kao važan naveo i Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti, te naglasio da je najveći fokus dat Strategiji ženskog preduzetništva za period 2019-2023. godine, čiji je cilj podizanje svijesti žena preduzetnika budući da je njih 30 odsto nosilaca privrednih aktivnosti u preduzećima Srpskoj.

Petričević je naveo da očekuje da će u 2020. godini biti zaokružena priča o registru podsticaja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *