Stevandić: Dan Ustava pokazatelj snage i odlučnosti srpskog naroda /VIDEO/

Ustav Srpske je najvažniji dokument koji potvrđuje kontinuitet postojanja i funkcionisanja demokratskih institucija i državotvornosti Srpske u okviru BiH. Najviši pravni akt Srpske 28. februara puni 32 godine i zajedno sa Deklaracijom o proglašenju Republike Srpske predstavlja najvažniju ustavnopravnu osnovu za stvaranje Srpske, poručuju danas zvaničnici.

Ustav Republike Srpske je stariji od Ustava BiH jer je donesen prije rata i, istorijski posmatrano, da nije bilo 28. februara, a prije toga i 9. januara 1992. – ne bi bilo ni Dejtonskog mirovnog sporazuma, izjavio je Srni univerzitetski profesor Srđan Perišić. Ustav Republike Srpske, kao njen najvažniji državni pravni dokument, doprinio ukupnom razvoju Republike, smatra lider DEMOS-a Nedeljko Čubrilović.

Rukovodstvo Republike Srpske, koje je je prije 32 formiralo Republiku i donijelo Ustav, imalo je jasnu viziju pozicioniranja srpskog naroda unutar BiH, ocijenio je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Staša Košarac podsjeća da je nažalost, Ustav Srpske u prošlosti mijenjan nezakonitim, neustavnim, intervencijama visokih predstavnika i to je proizvelo ozbiljnu anomaliju, kao i činjenica da su u prošlosti nametali zakone i formirali institucije suprotne Ustavu i Dejtonu.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *