Šta poslije kandidatskog statusa za BiH ? /VIDEO/

Visoki predstavnik EU za politiku i bezbjednost Žozep Borelj kaže da odluka lidera EU da BiH dodijele status kandidata za članstvo u Uniji predstavlja važnu prekretnicu i da bi trebalo da pokrene novu energiju za promjene u BiH, te da sada trebo sprovesti očekivane reforme. I danas poruka da se od vlasti u BiH očekuje ispunjavanje određenih uslova.

Davanje kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU predstavlja čisto političku odluku EU motivisanu dešavanjima na geopolitičkom planu, izjavila je za Srnu srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović. Cvijanovićeva je naglasila da ne zavisi od BiH, nego uopšte od kapaciteta EU, dalje zajedničko kretanje na evropskom putu.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska, nakon što je BiH dobila kandidatski status za članstvo u EU, mora naći način da definiše svoju poziciju prema EU, ali da ustavna pozicija Srpske neće biti dodirnuta.

Lider PDP-a Branislav Borenović smatra da je dobijanje kandidatskog statusa srećna okolnost za BiH, od koje se i dalje očekuje reforma pravosuđa u skladu sa evropskim standardima.

Podsjetimo, Lideri EU juče su BiH odobrili status kandidat za pridruživanje evropskom bloku.Ovim se BiH pridružila ostalim zemljama kandidatima i dok političari ocjenjuju da je ovo istorijski trenutak, a zvaničnici  EU čestitaju, građani BiH i nemaju velika očekivanja pozitivno mišljenje.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *