Kfor razmatra zahtjev za vraćanje srpskih snaga bezbjednosti na KiM /VIDEO/

Na administrativnom prelazu Merdare Kforu je predat zahtjev Vlade Srbije za vraćanje stotinu do hiljadu pripadnika srpskih snaga bezbjednosti po Rezoluciji 1244 na teritoriju KiM. Vlada Srbije donijela je sinoć ovu odluku jednoglasno.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da bi to dovelo do smanjenja tenzija. Međutim, napomenuo je da Kfor vjerovatno neće prihvatiti zahtjev Srbije. Vučić je rekao i da očekuje najveće pritiske zbog Kosova i Metohije i da je poručio međunarodnim predstavnicima da je za Srbiju neprihvatljivo članstvo Kosova u UN, a da o ostalim stvarima može da se razgovara.

KFOR RAZMATRA ZAHTJEV ZA VRAĆANjE SRPSKIH SNAGA BEZBJEDNOSTI NA KOSMET
Kfor je saopštio da razmatra zahtjev Srbije za povratak srpskih snaga bezbjednosti na Kosovo i Metohiju, koji je danas na prelazu Merdare uručen predstavnicima Kfora. “Dobili smo pismo iz Srbije i sada ga razmatramo. Kfor ostaje veoma oprezan i potpuno sposoban da ispuni svoj mandat koji proizlazi iz Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN”, navodi se u saopštenju.

Odluka Vlade Srbije donesena je usljed najnovijih tenzija na severu KiM, gde već sedmi dan traju barikade Srba koje je uznemirila vijest o novom hapšenju. Naime, Slađan Trajković, koji je zajedno sa ostalim kolegama napustio kosovsku policijsku službu, uhapšen je sinoć u Bošnjačkoj mahali. Tzv. kosovska policija ga tereti za navodni ratni zločin.

Stiže i vijest da su Specijalizovana vijeća Kosova osudila na jedinstvenu kaznu zatvora od 26 godina nekadašnjeg komandira OVK Saljiha Mustafu za ratne zločine počinjenje nad albanskim civilima nelojalnim OVK, tokom aprila 1999. godine na imanju u selu Zlaš. Mustafa je oglašen krivim za: proizvoljno lišavanje slobode, mučenje i ubistvo, dok je oslobođen od optužbi za krivično djelo surovo postupanje.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *