Šta donosi reforma porodičnog zakonodavstva u RS? /VIDEO/

U Bijeljini je juče održan okrugli sto o reformi porodičnog zakonodavstva u Republici Srpskoj, čiji je cilj da se stručnoj javnosti predstave nova normativna rješenja predviđena u radnom tekstu prednacrta Porodičnog zakona Srpske, koja će poslužiti unapređenju postojećeg normativnog okvira uređenja porodično-pravnih odnosa.

Član Radne grupe za izradu prednacrta Porodičnog zakona Republike Srpske Dimitrije Ćeranić rekao je da je porodično pravo jedan od zakona koji se najčešće primjenjuje u praksi i praktično se tiče sve i jednog čovjeka – od rođenja do smrti.

“Iz toga razloga on ima nemjerljiv značaj, a ovo je pokušaj da se u porodično pravo Srpske unesu neka savremena zakonska rješenja”, rekao je Ćeranić novinarima prije početka okruglog stola u Bijeljini.

On je podsjetio da su važeća zakonska rješenja sačinjena još 1979. godine u Porodičnom zakonu SR BiH, koja su prepisana 2002. godine, kada je usvojen Porodični zakon Republike Srpske, koji je sada na snazi.

Zamjenik Ombudsmana za djecu Republike Srpske Jovanka Vuković izrazila je zadovoljstvo što je pokrenut postupak za donošenje novog Porodičnog zakona Republike Srpske, jer se u praksi primjećuju nedostaci koji se odražavaju na ostvarivanje prava djeteta.

Ona je pojasnila da praksa ove institucije pokazuje da su urušavanja prava djeteta posljedica nedovoljne regulative Porodičnog zakona.

“Jedan od osnovnih elemenata na koje ukazujemo je pitanje djece rođene u vanbračnim zajednicama. Prema Ustavu, djeca rođena u bračnim i vanbračnim zajednicama su izjednačena, međutim, kada se vanbračna zajednica raspada, onda je u tome nadležan Centar za socijalni rad ili službe za socijalnu i dječiju zaštitu”, navela je Vukovićeva.

Predsjednik Zbora advokata Bijeljina Dejan Maksimović rekao je da je Porodični zakon jedan od najbitnijih za “obične” ljude.

“Svjedoci smo da se bračne zajednice sve manje formalno uređuju i da je sve više vanbračnih zajednica, a ove izmjene Porodičnog zakona pomoći će svima koji rješavaju probleme u vezi vanbračnih i bračnih zajednica i prava djece”, ukazao je Maksimović.

Direktor Centra za socijalni rad Lopare Dejan Marković izrazio je nadu da će novine u Porodičnom zakonu olakšati rad stručnih radnika na terenu, te da će u fokus staviti interes djeteta, a ne bračne supružnike u slučaju razvoda.

Isti okrugli sto juče je održan u Banjaluci, a sutra će biti održan na Palama.

Okrugle stolove organizuje Ministarstvo pravde Republike Srpske u saradnji sa pravnim fakultetima Univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *