Vujić: Čista Drinica značajna i zbog odbrane od poplava /VIDEO/

Ekološko udruženje “Eko-put” organizovalo je danas završnu konferenciju na projektu revitalizacije dijela starog drinskog toka Drinice-bare Starače, u procesu uspostavljanja zaštićenog barskog područja u donjem toku i ušću rijeke Drine. Ovaj projekat podržala je Javna ustanova “Vode Srpske”. Čista Drinica, odnosno stari tok rijeke Drine, može u slučaju poplava da primi veliku količinu vode, što ovom projektu daje nemjerljiv značaj po pitanju zaštite ovog područja od velike vode.

Kampanja da bude uspostavljeno zaštićeno barsko područje u donjem toku i ušću rijeke Drine traje još od 2016. godine. Inicijativa koja je podnijeta krajem prošle godine resornom ministarstvu za uspostavljanje zaštićenog područja usvojena je početkom februara ove godine i predata Republičkom zavodu na dalje postupanje. Svjesni smo da je proces spor ali je uz do sada vidljiv napredak izvijesno da će i sljedeće godine uz saradnju sa Vodama Srpske biti nastavljeni radovi na odmuljavanju toka Drinice u dužini od oko još 1.000 metara, kažu u Udruženju “Eko-put”.

Tokom realizacije ovog projekta urađeno je nekoliko velikih poslova, počeli su radovi na revitalizaciji Drinice- bare Starače, gdje su na zadatku bile radne mašine i volonteri, čime je odmuljan tok Drinice, očepljeni i očišćeni izvori u dužini od oko 500 metara neposredno uz Eko vizitor centar Jezera.

Realizaciju ovog projekta podržala su brojna udruženja i nevladine organizacije, sve sa ciljem zaštite životne srdine.

Treba kažu sačuvati sve ovo što imamo, a da je biljni i životinjski svijet bogat na ovom području svjedoče i rezultati ovogodišnjih istraživačko-naučnih kampova, prilikom kojih je urađena analiza vode, a najveće otkriće je pronalazak balkanskog malog tritona sa jedinstvenim staništem u BiH, a determinisane su i neke vrste zelene žabe koje su veoma specifične za ovo područje.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *