Srpska prelazi na kineski sistem borbe – pripremaju se karantini /VIDEO/

Slijedi masovnije testiranje kontakata lica pozitivnih na virus korona u Srpskoj, jer je u cilju agresivnije djelovanje na suzbijanju ovog virusa.

Studentski centar u Banjaluci danas će biti u potpunosti spreman za smještaj lica koja su pozitivna na virus korona, a koji gravitiraju Banjaluci, rekao je ministar navodeći da će u njemu biti samo oni koji nemaju simptome bolesti. Istakao je da se virus počeo širiti po porodičnim klasterima.

Gradski krizni štab u Bijeljini odlučio je danas da karantin za smještaj lica koja su pozitivna na virus korona, a koja nemaju simptome bolesti bude organizovan u nekom od objekata Kasarne “Vojvoda Stepa Stepanović” u Bijeljini.

U Bijeljini je za sada registorvan manji broj slučajeva zaraze, međutim što ne znači da taj broj neće rasti kada počnemo sa masovnim testiranjem kaže Šeranić.

Zdravstvene ustanove u Srpskoj trenutno raspolažu sa 72 respiratora, još 20 će stići ovih dana, a biće još i nabavljene desetine respiratora rekao je ministar. Respiratori napominje jesu važni ali ovo su sve mjere koje nam pomažu da ljudi ne dođu do respiratora.

Već sutra će u Studentskom centru biti opremljen i ambulantni prostor da bi pružanje zdravstvene zaštite bilo adekvatno.

U Studentskom centru u Banjaluci na raspolaganju su dva paviljona sa ukupno 700 ležajeva za smještaj lica koja su pozitivna na virus korona.U studentskoj menzi biće obezbijeđena i tri obroka dnevno.

Nadležni moraju donositi odluke brzo jer je riječ o životima ljudi, kaže ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević

Ovo je poručeno je samo jedna od mjera koja je zahtijevala interventno djelovanje.Ministar Šeranić je zamolio medije da od danas ne snimaju Studentski centra u cilju zaštite identiteta lica koja će tu biti smještena.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *