Mićić: Situacija bez značajnog pogoršanja /VIDEO/

U Bijeljinskoj bolnici sinoć je rođena prva beba u uslovima izolacije. I majka i beba su u bolničkom karantinu i od njih ali i od svih 30 lica koja su trenutno u kućnim karantinima u Semberiji uzeti su brisevi i rezultati bi trebali stići u toku dana, rekla je direktor Bolnice Milica Lovrić, nakon današnje sjednice Štaba za vanredne situacije. Jutros je na području Bijeljine u nadzoru bilo  1190 osoba.

Respiratori i drugi aparati za Bijeljinski bolnicu, za za čiju nabavku su bijeljinski privrednici u saradnji sa Privrednim savjetom grada  juče sakupili više od 600 000 maraka, već su naručeni, rekao je gradonačelnik Mićić.

Radovi na opremanju PCR laboratorije za identifikaciju prisustva virusa u brisevima oboljelih, u bijeljinskoj bolnici su u toku. Obuka mikrobiloga  je već počela u Banja Luci, a tačan dolazak aparata  za testiranje Bijeljinu, još nije potvrđen.

Štab za vanredne situacije će u narednom periodu će realizovati naredbe Republičkog  štaba CZ i nadležnih ministarstava. Ukupno 45 lica je juče pozvalo kol centar za dostavu hrane od čega 30 lica koja su starija od 65 godina i jedno lice u izolaciji.  Republički štab za civilnu zaštitu će vjerovatno od 1. aprila dozvolčiti penzionerima da dva puta nedeljno od 5 do 8 ujutro izađu u kupovinu. Odlučeno je da karantin za osobe koje ne poštuju mjere kućne izolacije ne bude u đačkom domu,  nego u kasarani. Redovno isporučuju obroci za 250 porodica koje su korisnici narodne kuhinje.  Za sada nema poziva građana da nemaju sredstava za hranu.

Štab za vanredne situacije je pozvao poljoprivrednike da zasiju sve površine i najavio podršku na 15 punktova za upis regresiranih repromaterijala za sjetvu .

Svi učesnici današnje konferencije su apelovali na građane da budu odgovorni i da se pridržavaju uputstava, i o ličnoj higijeni i o ostanku kod kuća i smanjivanju kontakata sa drugim licima, jer se samo timskim radom, kako je rečeno može prerduprijedit potencijalna epidemija koja prijeti da dođe i na područje Semberije.

Naredbe Gradskog štaba za vanredne situacije

U nastavku donosimo još nekoliko informacija, odnosno naredbi koje je danas usvojio Gradski štab za vanredne situacije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *