Ne obračunavati kamate za račune za mart, april i maj /VIDEO/

U Bosni i Hercegovini je ukupno 168 osoba pozitivno na korona virus COVID-19, a smrtno su stradala tri lica . Preminuo je muškarac iz Konjica i žena iz Bihaća.

Ukupan broj zaraženih u Republici Srpskoj povećan je  na 114 a najviše ih je zabilježeno  u Banja Luci  – 80.

Trenutno su u Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom 16 488 osoba. Iz zdravstvenog nadzora izašlo je ukupno 998 osoba. Direktor UKC RS Vlado Đajić kaže kako su u ovom trenutku na UKC-u i 22 pacijenta pozitivna na koronavirus i desetak  pacijenata za koje se čekaju rezultati testiranja.

Republički štab za vanredne situacije donio je Zaključak o preduzimanju mjera za evakuaciju djece i mlađih lica koja se nalaze na sportskom usavršavanju u Italiji. Štab traži da se preko graničnog prelaza Šamac omogući prelazak teretnih motornih vozila koji vrše tranzit preko Hrvatske za sve zemlje, što sada nije slučaj.Republički štab u ovom zaključku traži i da se tranzit teretnih motornih vozila kroz Hrvatsku odvija bez formiranja konvoja, te da se tranzit omogući i preko graničnog prelaza Izačić.

Republički štab za vanredne situacije donio je zaključak kojim preporučuje “Elektroprivredi Republike Srpske” da prilikom ispostavljanja računa za mart, april i maj ne obračunava zatezne kamate.Ovaj zaključak odnosi se i na sve davaoce komunalnih usluga i telekomunikacionih usluga u Republici Srpskoj, uključujući i IPTV, saopšteno je iz Republičkog štaba za vanredne situacije.

U Federaciji BiH broj testiranih osoba je 464, četiri su nova slučaja što je ukupno 52 a tri osobe su preminule.Najviše slučajeva zaraze virusom korona – 24, zabilježeno je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. U sarajevskom naselju Ilidža sinoć je u Domu zdravlja preminula ženska osoba, a jedan od zaraženih je i predsjednik Privredne komore Federacije BiH Mirsad Jašarspahić.

Ona je potvrdila da je Štab CZ  preporučio nove sankcije za one koji ne poštuju izrečene mjere samoizolacije. Kantonalni štab civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona razmatra i uvođenje izolacije cijelog kantona, a za sada su uvedene rigoroznije mjere na putevima unutar kantona i na ulazima u kanton, koje nadgleda MUP HNK.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je da su robne rezerve u ovom entitetu pune, te da Federacija ima hrane i brašna i da niko ne treba da strahuje za to.

U proizvodnom pogonu “Jumko” u Drvaru danas je počela proizvodnja zaštitnih maski.

 Pošiljke za osobe koje se nalaze pod zdravstvenim nadzorom i u bilo kojoj vrsti ljekarske izolacije zbog sumnje na virus korona moraju na adresnoj strani imati vidljiv natpis “zdravstveni nadzor”, saopšteno je danas iz “Pošta Srpske”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *