Srpska – Najviše zaraženih u Banjaluci i Bijeljini /VIDEO/

U Srpskoj je zaraza virusom korona potvrđena kod još 71 osobe. U posljednja 24 časa, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljen je jedan smrtni slučaj kod kojeg je potvrđeno prisustvo novog virusa korona. Riječ je o licu starije životne dobi iz Doboja.

U Federaciji u protekla 24 časa registrovano 169 novooboljelih, a bitku sa Kovidom izgubilo je još sedam osoba. Preminula su tri muškaraca iz Sarajeva, jedan iz Tešnja, te tri žene iz Travnika, Živinica i Zenice.

Najviše novozaraženih u Srpskoj je u Banjaluci – 10 , te Bijeljini – 9. Među potvrđenim slučajevima u protekla 24 časa su i tri osobe iz Ugljevika.

I mortalitetna statistika potvrđuje da je sve više lica mlađe životne dobi koja gube bitku sa kovidom, među kojima su i osobe bez hroničnih oboljenja. S toga epidemiološkom situacijom u Republici Srpskoj i poštovanjem mjera stručnjaci iz Instituta za javno zdravstvo nisu zadovoljni.

Akcenat se i dalje stavlja na preventivne mjere kako u kući tako i na radnom mjestu i u školama. S toga je primarni cilj kontrolisati epidemiju izvan škole i prije nego što djeca krenu u školu. Sutra počinje dezinfekcija svih školskih objekata u Srpskoj.

Gradski štab u Banjaluci donio je i nove mjere pripremajući se za septembar i eventualni novi talas pandemije. Porast dnevnog broja oboljelih bilježe u Banjaluci gotovo od kraja jula. Ali se Banjaluka u ovom momentu ne može smatrati jednom od visokorizičnih lokalnih zajednica jer nema klastera.

U Banjaluci je i manje preminulih, što je veoma dobro ocijenjeno je nakon sjednice štaba.

Preporuke Instituta za odvijanje nastave na fakultetima su u pripremi. Predstavnici Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva RS (HORECA) danas su se javno zahvalili Vladi Republike Srpske i Republičkom štabu za vanredne situacije što su prihvatili njihovu inicijativu i za jedan čas produžili radno vrijeme ugostiteljskih objekata.

Inspektori Republičke uprave za inspekcijske poslove proteklog vikenda privrednim subjektima izrekli su kazne u iznosu od 27.000 KM zbog nepoštivanja preventivnih mjera zaštite od epidemije u zajednici i radnim sredinama.

Vlada Crne Gore otvorila je od danas međunarodni granični prelaz Metaljka sa BiH na putu Pljevlja-Čajniče.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *