Srpska i Srbija obilježavaju zajednički praznik – Dan srpskog jedinstva /VIDEO/

Srbija i Republika Srpska danas prvi put obeležavaju zajednički praznik – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Tog 15. septembra 1918. godine probijen je Solunski front.

U svim opštinama u Srbiji i Republici Srpskoj trgovi i centralne ulice su okićene Narodnom i Državnom zastavom Republike Srbije.

Najvažnije ulice u Beogradu okićene su sa 4.000 srpskih zastava, a Most na Adi, Brankov, Palata Albanija, Dom Narodne skupštine i fontana na Slaviji osvetljeni su bojama srpske zastave. Sa fontane na Slaviji tokom dana emitovane su himne Srbije i Republike Srpske “Bože pravde” i “Moja Republika”.

Zastave su i na svim institucijama u Banjaluci, gde će na platou ispred Hrama Hrista Spasitelja večeras biti održana svečana akademija. Povodom zajedničkog praznika Srpske i Srbije – Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, ulice Banjaluke okićene su sa 500 srpskih zastava.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović otvorila je nalog na društvenoj mreži Instagram i objavila svoj prvi post. Fotografijom koja je objavljena, Cvijanović je čestitala Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Kad god smo kroz istoriju bili složni bili smo jači, poručio je predsjednik DNS, Nenad Nešić, povodom obilježavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave danas se obilježava i u lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj i Brčko distriktu. Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obilježen je i u Trebinju polaganjem cvijeća na spomenik na Trgu slobode.

15. septembar je dobro odabran datum koji korespondira sa idealima slobode, rodoljublja, patriotizma i potrebom afirmacije i jačanja svesti o dobrom poznavanju istorije, istakao je Istoričar Dejan Ristić.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović je izjavio Srni da to koliko je velika i snažna srpska sloga na najuvjerljiviji način pokazuje i činjenica da su u proboju Solunskog fronta 15. septembra 1918. godine uz Srbe iz Srbije bili i Srbi dobrovoljci iz svih drugih srpskih krajeva na Balkanu

Vlade Republike Srpske i Srbije odlučile su da zajednički praznuju 15. septembar – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, na dan kada je prije 102 godine u Prvom svjetskom ratu probijen Solunski front.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *