“Orao” uskoro dobija licencu /VIDEO/

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević posjetio je danas preduzeće za proizvodnju i remont “Orao” u Bijeljini gdje je sa rukovodstvom ovog Akcionarskog društva razgovarao o projektima koji su započeti u vremenu prije same pandemije virusa korona, kao i budućim  projektima koji se mogu realizovati.

Preduzeće za proizvodnju i remont turbo-mlaznih motora “Orao”, nosilac  je razvoja namjenske industrije Republike Srpske, izjavio je Vjekoslav Petričević , ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske nakon razgovora sa rukovodstvom ovog Akcionarskog društva.

Istakao je da je ministarstvo u stalnoj komunikaciji sa ruskom Kompanijom “Rosteh” u vezi sa dobijanjem licence za servisiranje avionskih i helikopterskih motora, koja je u završnoj fazi. Dodao je da će se naći sredstva kako bi se pomoglo “Orlu” u dobijanju licenci, posredstvom Vlade Republike Srpske ili kroz partnerstvo sa Srbijom.

“Orao” je  preduzeće  koje je 80 odsto izvozno tržišno orijentisano. Uz zahvalnost za dosadašnju saradnju sa Vladom Srpske vršilac dužnosti direktora preduzeća  Nenad Lalić rekao je da “Orao” očekuju pomoć prilikom  nastupa na ruskom i srpskom tržištu.

“Orao” trenutno zapošljava oko 400 radnika. Finansijsko stanje u preduzeću sada  je  stabilno i  radnici redovno primaju plate, a isplaćene su  i  zaostale , dok je ostao problem poreza i doprinosa oko dva miliona reprogramiranih obaveza i isto toliko iz tekuće godine, čije plaćanje je Vlada odgodila do Nove godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *