Srbija: Situacija se stabilizuje, nivo rijeka opada /VIDEO/

Život se polako vraća u normalu nakon poplava koje su zadesile Srbiju gdje je u 20 opština proglašena vanredna situacija. U Studenici gdje su se dogodile velike poplave danas su spasilačke službe pronašle beživotno tijelo. Poplava je uništila puteve, mostove, poljoprivredne usjeve, poplavljeno je i oko 500 kuća,  a stotine građana je evakuisano. Stanovništvu na terenu pomaže i vojska, a nadležni najavljuju brzu nadoknadu štete.

Tokom današnje potrage za bračnim parom Bogojević u Studenici, gdje su se dogodile velike poplave, pronađeno je beživotno tijelo. Tijelo je pronađeno u vodi kod jednog drveta, i pretpostavlja se da je riječ o jednom od supružnika.

Bračni par Bogoljub i Smiljana Bogojević vode se kao nestali jer specijalne jedinice MUP-a Srbije koje su uspjela da kroz bujicu dođu do njihovog poplavljenog doma u Žiraću kod Studenice tamo nisu zatekle nikog. U 20 gradova i opština u Srbiji proglašena je vanredna situacija zbog poplava izazvanih obilnim padavinama, a evakuisano je 275 osoba.

U Ljuboviji se voda polako povlači. Tokom noći dežurale su sve komunalne službe.

Već od danas građani koji su pretrpeli štetu mogu da podnesu zahtev opštinskoj upravi, a komisije za procenu štete izaći će na teren.

Vodostaji Južne i Zapadne Morave su u porastu, ali još uvek ispod granice redovne odbrane od poplava. Nabujala Zapadna Morava poplavila je oko 50 hektara obradivih površina u okolini Trstenika.

Uništene su i sve poljoprivredne kulture pod plastenicima na levoj strani obale Zapadne Morave.

Vanredno u Blacu, Kuršumliji i Prokuplju

Poplavljeno je oko 150 domaćinstava i više stotina hektara poljoprivrednog zemljišta.

Zbog zamućenja vode i oštećenih cijevi u Blacu je prekinuto vodosnabdevanje.

Saobraćaj je obustavljen na putevima Arilje–Ivanjica i Požega–Arilje, na ulazu u Arilje.

Do Guče se može jedino iz pravca Čačka

Besanu noć proveli su  žitelji Arilja, nivo reke Moravice, koja je juče poplavila veći dio grada, niži je danas za 40 centimetara. Voda se povukla iz nekih dijelova, ali su kuće i oranice i dalje pod vodom. U Arilju danas komisije počinju procjenu štete koju je voda pričinila poljoprivredi.

Povlači se voda u kraljevačkom kraju. Oštećeni su lokalni putevi, mostovi, poplavljene oranice, uništeni plastenici, industrijski pogoni. Smiruje se situacija u Lučanima, dežura se u Čačku.

Vodostaj Zapadne Morave je u blagom porastu, a dežura se i kod reke Čemernice na kritičnim tačkama, kako bi se sprečilo izlivanje. U Srbiji je, zbog poplava, saobraćaj obustavljen na 250 kilometara puteva, izjavila je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Za mene je važno da u najkraćem roku pomognemo ljudima pogođenim poplavama, kao što je to slučaj u Kosjeriću, Ljuboviji i drugim mestima, poručio je danas iz Moskve Aleksandar Vučić.

Komentari: