Srbija: Počeo sa radom kol centar za prijavu, počinje vakcinacija prijavljenih građana /VIDEO/

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini registrovano je 328 slučajeva zaraze koronavirusom, od čega 168 u Federaciji BiH i 160 u Republici Srpskoj. U istom periodu prijavljeno je i 12 smrtnih slučajeva, pet u FBiH i sedam u RS.

Građani BiH mogu od danas da uđu u Srbiju bez negativnog PCR testa. Virus korona ne posustaje ni u zemljama regiona. Premijerka Ana Brnabić primila je danas drugu dozu Fajzerove vakcine protiv korona virus.

 U Republici Srpskoj u posljednja 24 časa virusom korona zaraženo je 160 lica, od testiranih 1.107, a umrlo sedam lica starije životne dobi iz Banjaluke, Trebinja, Čelinca, Modriče, Teslića, Petrova i Prnjavora. Najviše novozaraženih bilježi Banja Luka –  61  lice. U Bijeljini danas  4 novozaražena slučaja. Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić pozitivan je na virus korona i  smješten u bolnicu.

Građani BiH mogu od danas da uđu u Srbiju bez negativnog PCR testa, potvrđeno je u Graničnoj policiji BiH. Pored toga, svi građani BiH koji uđu u Srbiju ne moraju ići u karantin.

Imunolog Srđa Janković kaže da virus korona ne posustaje, da i dalje ima potencijal da zarazi veliki broj ljudi i ugrozi njihovo zdravlje. Srbija jedna od prvih država u svijetu koja je otpočela imunizaciju. Premijerka Srbije Ana Brnabić, primila je drugu dozu Fajzerove vakcine protiv koronavirusa. Ona je revakcinisana na Institutu za virusologiju, kao prva premijerka u Evropi.

Predstavnici Ministarstva zdravlja razgovarali  su sa direktorima svih 158 domova zdravlja u Srbiji. Državni sekretar Ministarstva zdravlja Aleksandar Stefovski najavljuje da će u narednom periodu biti vakcinisani svi zdravstveni radnici koji iskažu interesovanje.

Osim prijavljivanja preko e-Uprave, građani Srbije od danas mogu da interesovanje za vakcinaciju iskažu i putem kol-centra, kao i da odaberu koju vakcinu žele da prime a za tri dana prijavilo se preko 175.000 građana .

U Hrvatskoj danas još 980 zaraženih i  45 preminulih. Većina postojećih epidemioloških mjera, koje su na snazi već skoro tri mjeseca u Sloveniji, biće produžene do 22. januara. Putnici koji pređu slovenačku granicu, moraće u karantin ukoliko ne pokažu negativni test na korona virus ne stariji od 48 sati (PCR) ili 24 sata (antigenski).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *