Socijalistička partija: Predsjednik Izvršnog odbora Duško Milunović

Na konstitutivnoj sjednici Glavnog odbora Socijalističke parije u Bijeljini su danas izabrana četiri potpredsjednika ove stranke, a za predsjednika Izvršnog odbora izabran je Duško Milunović, rekao je predsjednik ove stranke Petar Đokić.

Đokić je rekao da je Milunović do sada nije imao istaknutu partijsku poziciju, ali da je svojim djelovanjem u prethodnom vremenu pokazao se kao principijelan čovjek, ona koji brani najvažnije principe na kojima počiva Republika Srpska.

“To su prava naše najvažnije populacije – boraca Republike Srpske, te penzionera i radnika. On je kroz svoj profesionalan rad zavrijedio da rukovodi Izvršnim odborom u narednom periodu”, istakao je Đokić.

On je rekao novinarima da je danas izabran 21 član Izvršnog odbora, te da će na narednoj sjedini biti izabran još jedan potpredsjednik stranke.

“U strukturi izabranih je i dosta novih imena koja se izdvajaju u radu partije, to su mladi ljudi, neki i potpuno novi u političkom životu”, naveo je Đokić.

On je rekao da je Glavni odbor Socijalističke parije usvojio i tri važne inicijative, a prva je da će se tražiti od svih političkih predstavnika u institucijama BiH da se pokrene inicijativa da BiH što prije pristupi programu “Otvoreni Balkan”, koju je pokrenuo predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Smatramo da je to najbolja inicijativa koja se mogla desiti posljednjih nekoliko godina na Balkanu, ona daje šansu da se učvrsti povjerenje država i naroda Balkana”, rekao je Đokić.

On je dodao da ova inicijativa pruža šansu Balkanu da bude miran, stabilan, da narodi još više sarađuju.

“Zato želimo da ova inicijativa bude prihvaćena od institucija BiH, te da BiH zvanično pristupi ovom bloku”, rekao je Đokić.

On je naveo da je usvojen i stav da se mora donijeti zakon na nivou BiH kojim će se spriječiti zloupotreba Republike Srpske, njenog imena, stanovništva, u kontekstu priče o ratnim zločinima i o pitanju pojma genocida.

On je naveo da niko nema pravo da Republiku Srpku naziva genocidnom, kao ni srpski narod ili vojsku.

“Zato tražim da se takav zakon donese, a da se suspenduju i stave potpuno van snage izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH koje je donio odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko”, istakao je Đokić.

Kao treću inicijativu koju je danas Glavnim odbor parije usvojio, Đokić navodi to da se u Parlamentarnoj skupštini BiH pokrene rasprava i hitno izvrše izmjene Zakona o PDV kojim se uvodi diferencirana stopa, odnosno da se znatno smanji stopa na osnovne životne namirnice i lijekove.

“Na taj način bismo omogućili podršku stanovništvu kada vidimo da postoji inflacija i rast cijena”, naveo je on, te dodao da treba sve luksuzne aktivnosti i robu dodatno oporezovane, uvećanom stopom PDV-a.

On je naveo da se sav taj višak prihoda, po tom osnovu, usmjeriti u korist socijalnih fondova, da se izdvaja za potrebe stanovništva koji živi u stanju socijalne potrebe, penzionerima i djecu u Republici Srpskoj.

“Smatram da je ova inicijativa vrlo jasna i da može i treba da dobije podršku u Parlamentarnoj skupštini BiH”, rekao je Đokić.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *