Stručnjaci iz Srbije i Srpske će stvarati zajedničke hibride kukuruza, sorte soje i krmnog bilja /VIDEO/

Na Zaltiboru je nedavno održano Savjetovanje agronoma i poljoprivrednika Srbije, savjetovanje agronoma Srbije i Republike Srpske i Simpozijum Poljoprivredna tehnika.Riječi je bilo o aktuelnim temama iz agrara i unapređenju poljoprivredne proizvodnje.

Proteklih godina urađeno je mnogo toga na saradnji Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad i Poljoprivrednog instituta u Banjaluci, rečeno je na ovom trodnevnom skupu. Od strane rukovodstva oba instituta prepoznata je inicijativa da se međusobna saradnja dodatno osnaži uz podršku Vlada Srpske i Srbije.

S toga će ova dva instituta intenzivno raditi na proizvodnji kvalitetnog sjemena, čime bi ostvarili isključivo oslanjanje na vlastite potencijale u proizvodnji i osigurali prehrambenu stabilnost u Republici Srpskoj. Cilj nam je da razvijajamo zajedničke hibride kukuruza, zajedničke sorte soje i krmnog bilja, poručeno je sa ovog skupa.

Nacionalno sjemenarstvo predstavlja i najveće bogatstvo za svaku državu i mora se sačuvati, rečeno je na otvaranju trodnevnog savjetovanja na Zlatiboru.

Trebamo kažu da se okrenemo više svojim domaćim sortama ne samo u biljnoj već i u animalnoj proizvodnji kroz adekvatne programe u budućnosti.

Kukuruz u strukturi sjetve u Republici Srpskoj učestvuje sa 40 odsto. Direktor Poljoprivrednog instituta Srpske ističe da se nada se će prvi rezultati biti postignuti u oplemenjivanju kukuruza i stvaranju zajedničkog hibrida. Visoke prinose i dovoljne količine hrane u sadašnjosti i bvudućnosti može obezbijediti samo dobra poljoprivredna praksa koja se sprovodi na proizvodnim poljima uz savjete i podršku agronomske struke, rečeno je.

Uz bogatu tradiciju, potencijale i bogate agroekološke uslove poljoprivreda uz primjenu znanja i tehnologija predstavlja najveću razvojnu šansu, te je kao takva i prepoznata od strane Vlade RS, kaže Maletić i ističe značaj novosadskog poljoprivrednog instituta koji je prepoznat van granica Srbije.

U poljoprivredi se kao problem osim klimatskih promjene izdvojio godinama unazad i nedostatak radne snage do koje se kako je istaknuto ne može lako doći uprkos tome što su i dnevnice sezonskim radnicima znatno veće.

Savremena poljoprivredna proizvodnja je suočena sa brojnim izazovima, a zajednički cilj je da domaća poljoprivreda uz primjenu savremenih dostignuća bude konkurentna. Prezentovani su u tom kontekstu i istraživački projekti koje bi trebalo podržati u budućnosti.

Na Savjetovanju agronoma na Zlatiboru govoreno je i o značaju divezifikacije poljoprivredne proizvodnje, održivom korišćenju poljoprivrednog zemljišta, kao i o poboljšanju kvaliteta konzervisane stočne hrane. Sa ovog skupa potekla su i nova saznanja i savjeti koji su usmjereni ka poljoprivbrednicima kako bi unaprijedili svoju proizvodnju.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *