Šmit: “Prijetnje ustavnom poretku u BiH dolaze iz Republike Srpske” /VIDEO/

Za Rusiju i Kinu mjesto visokog predstavnika u BiH i dalje je upražnjeno rekli su predstavnici ove dvije zemlje na početku sjednice Savjeta bezbjednosti na čijem se dnevnom redu našla situacija u BiH.

Govoreći o imenovanju visokog predstavnika u BiH, Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja je naglasio da za to postoji praksa posljednjih 25 godina.

Ipak, predsjedavajuća sastanku Linda Tomas Grinfild je nakon izlaganja Nebenzje i Genga pozvala Šmita da učestvuje na sastanku, koji se poslije toga i obratio Savjetu bezbjednosti UN. Šmit je u UN-u kritikovao Srpsku. On je mišljenja da, kako kaže, “prijetnje ustavnom poretku u BiH dolaze iz Republike Srpske”, ali i opasni izazovi iz drugih dijelova zemlje.

Prilikom obraćanja Šmita na sjednici u Njujorku, nakratko je nestalo svjetla, te je Njemac ostao u mraku. Kad se svjetlo vratilo Šmit je prokomentarisao – Šta god to značilo. Tokom Šmitovog predstavljanja izvještaja o stanju u BiH predstavnici Ruske Federacije i Kine ponovili su da je nelegalni visoki predstavnik.

Osim Šmita, danas na sjednici Savjeta bezbjednosti i bošnjački član i aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik jasno je poručio da Džaferović neovlašteno boravi u Njujorku bez usaglašenog stava. Političke partije vladajuće koalicije u Republici Srpskoj osuđuju postupak Džaferovića koji se bez saglasnosti Predsjedništva obraća pred Savjetom bezbjednosti UN.

S druge strane, opstrukcije bošnjačkog političkog korpusa, uključujući i Stalnu misiju BiH pri UN urodili su plodom i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija onemogućen je da se obrati na sjednici Savjeta bezbjednosti UN.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *