Šmit: Dodik i RS ugrožavaju mir u Bosni i regionu; Dodik: Kad nabavi potvrdu da je imenovan možemo da razgovaramo /VIDEO/

U svom prvom izvještaju Savjetu bezbjednosti UN-a, Kristijan Šmit kazao je kako se Bosna i Hercegovina suočava s najvećom egzistencijalnom prijetnjom poslijeratnog perioda i kao glavnog krivca za krizu u zemlji naveo Milorada Dodika.

Šmit je upozorio Savjet bezbjednosti UN da postoji veoma stvarna mogućnost raspada zemlje i ponovnog izbijanja sukoba zbog “srpskih separatista”, zbog čega se založio na povećanje broja EUFOR vojnika, objavio je britanski Gardijan, koji je imao uvid u izvještaj prije njegovog zvaničnog objavljivanja.

On je “okupator” ako smo mi “separatisti”, poručuje Milorad Dodik i dodaje da izvještaj Šmita neće biti usvojena na SB UN-a.

Visoki predstavnik treba da štiti slovo Dejtona, a on se upustio da štiti spekulacije i zato ne može da prođe u Savjetu bezbjednosti rekao je Dodik. Dodaje da je Šmitov izvještaj kako je rekao vrvi od laži i netačnosti.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u Glazgovu na klimatskom samitu, rekao je za medije iz Srbije da nije pročitao izveštaj i da ne bi da ga komentariše dok ga cijelog i s pažnjom ne pročita.

U izvještaju koji je Šmit dostavio Savjetu bezbjednosti dotakao se i situacije u Federaciji BiH, gdje je jasno definisao krivca za trogodišnju blokadu izbora nove vlade. Šmit je kazao da je Vlada FBiH formirana 2014. godine u trogodišnjem tehničkom mandatu za što je vjerovatno najviše odgovorna Hrvatska demokratska zajednica (HDZ).

Podsjetimo, Savjet bezbjednosti UN-a koji je, kako je bilo najavljeno, danas trebalo da raspravlja o situaciji u BiH, raspravu je odložio za sutra, ili naredne dane. Još se ne zna da li će se Kristijan Šmit obratiti Savjetu bezbjednosti.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.