Šmit: Bez dijaloga ništa ne možemo riješiti, nisam ja naivan /VIDEO/

Visoki predstavnik za BiH Kristijan Šmit izjavio je da međunarodna zajednica želi da pomogne BiH da bude normalna zemlja, a da on želi da iskoristi sve instrumente koje ima kao visoki predstavnik. Šmit je rekao i da ima pravo da koristi bonska ovlašćenja, ali da su ta ovlaštenja sredstvo koje bi koristio kao zadnju mogućnost.

Na prvoj nastupnoj konferenciji za novinare,Kristijan Šmit je poručio da će se striktno držati Dejtonskog sporazuma, ali i gledati kako se nešto može popraviti na osnovu tog sporazuma. Rekao je da međunarodna zajednica želi da pomogne BiH da bude normalna zemlja, a da on želi da iskoristi sve instrumente koje ima kao visoki predstavnik.

Na pitanje da li će koristiti bonska ovlaštenja, Šmit je rekao da ima pravo da ih koristi ali da su ta ovlaštenja sredstvo koje bi koristio kao zadnju mogućnost.

Šmit je pozvao domaće političare na provođenje reformi, na okretanju ka budućnosti, te istakao da oni koji žele da budu dio EU moraju poštovati evropske direktive.Istakao je da ima utisak da se previše vremena troši na prošlost i na izgradnju narativa o dramatičnoj prošlosti, a da joj međunarodna zajednica želi da pomogne u evropskoj integraciji.

Odnose sa hrvatskim i srpskim predsjednikom Andrejom Plenkovićem i Aleksandrom Vučićem nije želio da komentariše, ali je rekao da postoji velika spremnost za vođenje razgovora u budućnosti.

“Što se tiče Savjeta bezbjednosti, većina u Savjetu je kaže postojala. Ukoliko postoji neko ko ima drugačije mišljenje, onda se to uvažava. To ne dovodi u pitanje moju legitimnost”, tvrdi Šmit.

Republika Srpska ne prihvata Šmita za visokog predstavnika jer nije izabran u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, niti je njegovo imenovanje odobrio ili ratifikovao Savjet bezbjednosti UN

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.