Situacija sa koronavirusom se ne smiruje /VIDEO/

U Bosni i Hercegovini je u posljednja 24 sata testirano ukupno 1.293 laboratorijskih uzoraka na koronavirus od čega su 302 pozitivna. Preminula je 41 osoba. Situacija sa koronavirusom se ne smiruje ni u regionu. U Srbiji bolnice pune, danima je više od 60 preminulih dnevno.

Zaraza virusom korona u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa, potvrđena je kod 50 osoba, a prijavljeno je 16 smrtnih slučajeva. U Bijeljini tri smrtna slučaja i 11 novoboljelih.  U bijeljinskim kovid bolnicama danas je na liječenju 71 bolesnik, od kojih je 13 na respiratoru. Proteklog vikenda bilo je 14 prijema. Broj oboljelih sa teškim kliničkim slikama je i dalje veliki, a zabrinjava podatak da je među teško oboljelim sve više mlađih osoba, saopšteno je jutros na sastanku Kriznog štaba Bolnice.

Bolnica Sveti Vračevi spremno je dočekala novi talas korona virusa, te za sada nema potrebe za redukcijom prijema redovnih pacijenata u bolnicu, iako je protekla sedmica bila izuzetno teška kada je riječ o prijemu kovid pacijenata.

U Srbiji je registrovano skoro 10.000 preminulih od početka epidemije. Procenat smrtnosti je 0.87 odsto. Istovremeno, Srbija je prešla i broj od tri miliona punoletnih stanovnika koji su primili vakcinu protiv kovid-19. U Beogradu je već 300.000 građana primilo treću, buster dozu vakcine. Kovid propusnice u Srbiji žive tek nešto više od nedjelju dana, ali se sve češće pominje da – nisu dovoljne. Medicinski dio Kriznog štaba već nekoliko nedjelja unazad traži pooštravanje mjera. Za sada je sve izvjesnija ona koja se tiče produženja jesenjeg školskog raspusta. Oko 5.000 đaka trenutno je zaraženo koronavirusom.

Kada je riječ o ostalim mjerama koje su predlagane i koje se tiču kovid propusnica, ograničavanja radnog vremena i broja ljudi na okupljanjima, pozicije medicinskog i političkog dijela štaba su i dalje udaljene.

U Hrvatskoj je zabilježeno 1126 novih slučajeva zaraze kovidom-19, a preminula je 31 osoba. Poruka onih koji spašavaju živote je jasna.

Predsjednik Hrvatskog udruženja bolničkih ljekara Ivana Šmit ocijenila je da je u Hrvatskoj dramatična situacija sa virusom korona i da je epidemija izmakla kontroli.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *