Šeranić: Sa kolegama iz Bjelorusije definisati finansijski aranžman transplantacije /VIDEO/

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić pozvao je kolege iz Bjelorusije da posjete Republiku Srpsku gdje bi obišli Univerzitetski klinički centar /UKC/ Srpske, sastali se sa predstavnicima Fonda zdravstvenog osiguranja i Fonda solidarnosti radi definisanja finansijkog aranžmana usluga transplantacije.

Šeranić je rekao da će mu biti zadovoljstvo da ugosti kolege iz “Minskog naučnog praktičnog centra za hirurgiju, transplantaciju i hematologiju” u Banjaluci da bi razgovarali o mogućnostima pretransplantacione pripreme i posttransplantacionog praćenja na UKC-u, upravo na korist pacijenata da zbog tih aktivnosti ne moraju ići u Bjelorusiju.

“Kolege iz Bjelorusije moraju sa našim stručnjacima da razgovaraju o tome, da se ispoštuju neophodni protokoli”, rekao je Šeranić Srni.

On je naveo da bi razgovarali i o saradnji u oblasti intenzivnog liječenja, imajući u vidu da i u Srpskoj i u Bjelorusiji funkcioniše centar za ekstrakorporalnu cirkulaciju.

“Da pojasnim, to je aparat koji mijenja pluća i srce. Mislim da bi se i u tom segmentu mogla ostvariti naučna i tehnička saradnja. Taj centar u Banjaluci je izuzetno aktivan i mislim da smo odmah iza Slovenije kada je riječ o funkcionalnosti”, rekao je Šeranić.

On se nada da će i u ostalim bolnicama u Srpskoj biti uspostavljeni ovi centri.

“Sljedeća koja bi mogla imati je nova bolnica u Doboju gdje smo morali reprojektovati aktivnosti i odraditi dodatne radove kada je riječ o pripremi ovog segmenta zdravstvene zaštite”, istakao je Šeranić.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *