Tokom godine analiza pojedinačnih prava /VIDEO/

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da će tokom godine biti urađena analiza pojedinačnih prava koja proizilaze iz zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, a na bazi koje će se doći do određenih prijedloga i rješenja za eventualne izmjene i dopune ili nove zakone o pravima.

Šeranić je rekao da je druga aktivnost analiza dodjele statusa prava, koja će biti rađena na bazi međunarodne klasifikacije funkcionalnosti na osnovu koje će svako lice imati adekvatnu procjenu.

“Cilj je da budemo što pravedniji i da svako lice koje ima potrebu za određenim pravom to pravo i dobije”, rekao je Šeranić Srni nakon sastanka sa predstavnicima Saveza udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Republike Srpske – “Menerali”.

On je dodao da su saglasni da se u narednom periodu više razmišlja o uslugama, a ne samo o novčanim izdvajanjima, odnosno kako pomoći porodici koja se brine o licu sa invaliditetom.

“Društvo mora stati iza te porodice. Ovdje nije riječ samo o sistemu zdravstvene i socijalne zaštite nego o multisektorskim sistemima”, istakao je Šeranić.

Predsjednik Upravnog odbora Saveza Tatjana Spasojević rekla je da je trenutni problem taj što ima korisnika koji ostvaruju određena prava iako im možda ne pripadaju po osnovu stanja u kojima se nalaze.

“Nesavjesnim radom određenih komisija ova prava su dodijeljena mnogim korisnicima i oduzimaju im se. U narednom periodu radiće se na analizi koja će tačno utvrditi potrebe korisnika za određena prava”, rekla je Spasojevićeva.

Ona je zahvalila Šeraniću na posvećenosti rješavanju problematike lica sa invaliditetom, te napomenula da je upravo posljednjih godina uvedeno nekoliko prava koja ranije nisu postojala, poput prava na naknadu roditelju/njegovatelju, na ličnu invalidninu i dnevno zbrinjavanje.

“Sa sastanka odlazimo sa porukom da se intenzivno radi na poboljšanju postojećih i donošenju novih zakonskih rješenja”, zaključila je Spasojevićeva.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *