Semberci hvale uslove kupovine i kvalitet mađarske mehanizacije

Fondacija za održivi razvoj “Progresus” je proteklih 10 dana u bijeljinskoj regiji potpisala više od dvije trećine ili više od 300 ugovora sa poljoprivrednicima Semberije koji su ispunili uslove za odobrenje 70 odsto sredstava za kupovinu mađarske mehanizacije, izjavio je Srni Igor Požgaj iz “Progresusa”.

Požgaj je najavio da će ponovo doći u Bijeljinu 18. i 19. aprila, kada je posljednji rok za potpisivanje ugovora sa korisnicima da bi im bila odobrena bespovratna sredstva po javnom pozivu u okviru projekta podrške Vlade Mađarske poljoprivrednicima Republike Srpske.

“Poljoprivredni proizvođači plaćaju samo 30 odsto sredstava koje izaberu i kažu da se nadaju i trećem krugu ovog projekta, a u Semberiji su najčešće kupovali prikolice, ali i ostalu agro-mehanizaciju mađarske proizvodnje”, rekao je Požgaj.

Prema njegovim riječima, ova pomoć Mađarske posebno je značila manjim i srednjim poljoprivrednim proizvođačima u Republici Srpskoj.

U Bijeljini je mobilni tim “Progresusa” radio do danas u prostorijama Udruženja poljoprivrednih proizvođača “Sela Semberije”, koje se nalaze kod Agrotržnog centra, gdje je i organizovano potpisivanje ugovora.

Predsjednik ovog udruženja Savo Bakajlić rekao je Srni da su semberski poljoprivrednici vrlo zadovoljni nabavljenom poljoprivrednom mehanizacijom mađarske proizvodnje.

“Mnogo poljoprivredniku znači cijena poljoprivredne mehanizacije umanjena za 70 odsto i još je dosta njih zainteresovano za dalju saradnju sa Mađarskom u ovom projektu”, istakao je Bakajlić.

Bespovratna sredstva za nabavku mehanizacije, opreme i alata mađarske proizvodnje odobrena su za 1.141 poljoprivrednog proizvođača i prerađivača u Republici Srpskoj i Brčko distriktu, saopšteno je iz Fondacije za održivi razvoj “Progresus”.

U okviru javnog poziva “BTP-23” odobreno je ukupno 17.831.095 evra bespovratnih sredstava za nabavku mehanizacije, opreme i alata, čija je ukupna vrijednost 27.973.254 evra, uz sopstveno učešće poljoprivrednika od 8.417.479 evra.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *