Latinčić: Podržati rad samostalnih preduzetnika

U Republici Srpskoj ima 25.000 samostalnih preduzetnika koji čine značajan dio privrede Srpske i čije poslovanje treba podržati, rekla je Milka Latinčić iz Ministarstva privrede i preduzetništva.

“Suštinske izmjene u odnosu na važeći zakon odnose se na mogućnost prenosa poslovanja, sezonsko poslovanje od devet mjeseci umjesto dosadašnjih šest, unapređenje komorskog sistema da zastupa i interese preduzenika”, rekla je Latinčićeva novinarima u Bijeljini, gdje je održana javna rasprava o Zakonu o samostalnim preduzetnicima.

Prema njenim riječima, uvode se i novi pojmovi kao što je tradicionalni zanat, što mijenja dosadašnje pojmove stari i umjetnički zanati i domaća radinost, a sve s ciljem prepoznavanja ove djelatnosti i njenog očuvanja.

Latinčićeva je navela da se Ministarstvo odlučilo da donese novi Zakon o samostalnim preduzetnicima, koji ima dosta sličnosti sa sadašnjim Zakonom o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti koji je još na snazi, kako bi već promjenom naziva samostalni preduzetnici bili više prepoznati i vidljivi i da im se dodatno omogući lakše poslovanje.

Ona je rekla da su javne rasprave dosta posjećene, a novi zakon bi trebao stupiti na snagu početkom iduće godine.

Javne rasprava o Zakonu o samostalnim preduzetnicima do sada su održane u Trebinju, Istočnom Sarajevu i Doboju, a nakon Bijeljine će iduće sedmice biti održane u Prijedoru i Banjaluci.

Predsjednik bijeljinskog zanatsko preduzetničkog udruženja Milorad Stević očekuje da će novi zakon doprinijeti boljim uslovima poslovanja preduzetnika, kojih je u ovom gradu 2.200.

On je posebno pohvalio vraćanje obaveze lokalne zajednice da prilikom donošenja odluke o radnom vremenu preduzetničkih radnji pribavi i mišljenje Zanatsko-preduzetničke komore i Privredne komore.

“Da smo kakvom srećom to imali i ranije mi u Bijeljini vjerovatno ne bismo imali zabranu rada trgovinskih objekata nedjeljom, čemu se naše članstvo i Privredna komora protive i pokretali smo inicijtive za ukidanje takve odluke”, rekao je Stević.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *