Savčić: “Niko ne smije imati veća prava od boraca” /VIDEO/

Nakon što su na Palama predstavnici parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske sa asocijacijom “Stvaraoci Republike Srpske” potpisali zajedničku “Izjavu o podršci inicijativi koja podrazumijeva naknade za poslanike prvog saziva Narodne skupštine RS, članove Predsjedništva RS i Vlade RS za 5,5 godina predratnog i ratnog perioda, za šta bi iz budžeta trebalo izvojiti skoro 15 miliona KM, uslijedile su brojne reakcije. Veliki broj boraca VRS koji žive na ivici egzistencije, a koji su se iz prvih redova borili za stvaranje Srpske, pita kada će oni naplatiti svoje.

 “Nikad nikome ništa nije isplaćeno i zaključili smo da bi trebalo na neki način to valorizovati”, rekao je to Momčilo Krajišnik prije dva dana na Palama.

Ukoliko sporazum predstavnika parlamentarnih stranaka u Srpskoj sa Asocijacijom stvaralaca dobije zakonski okvir Srpska će, prema nekim računicama, prvom sazivu skupštine, ministrima ratne vlade i članovima predsjedništva isplatiti oko 15 miliona maraka, po 140 000 svakome. Razlog je taj što su oni svoj posao za vrijeme rata kako kažu, radili bez naknade.

Bilo je to dovoljno da pokrene lavinu komentara i nezadovoljstva budući da borci, invalidi i porodice poginulih u Srpskoj žive pa skoro na ivici egzistencije.

Savčić ističe da je javnosti promaklo da za podršku ovakve inicijative nisu samo odgovorni vladajući, nego i opozicija.

Krajišnik je naveo da je o svemu razgovarao i sa predsjednikom Boračke organizacije Republike Srpske Milomirom Savčićem, koji je rekao da da će inicijativa biti podržana.

Ipak, predsjednik BORS-a za Arena televiziju tvrdi drugačije. Istina je kaže da se sa Krajišnikom čuo veče prije sastanka na Palama, da su razgovarali o opštim stvarima kao i neriješenom statusu najzaslužnijih ljudi za stvaranje RS, ali da sa ovom inicijativom nije bio upoznat.

Podsjetićemo, Krajišnik je u utorak na Palama naveo  da su 1996. godine u Republici Srpskoj usvojena dva zakonska akta – o nadoknadama poslanicima prvog saziva Narodne skupštine i rješavanju njihovog stambenog pitanja, te konstatovao da nijedan od njih za 24 godine nije implementiran.   

Prema njegovim riječima, zaključeno je da bi ta lica za 5,5 godina koliko nisu primala platu trebalo da prime valorizovanu naknadu na osnovu poređenja platom današnjih poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske i zahvalio što su stranački lideri razumjeli tešku situaciju da se plati ono što kako je naveo Krajišnik- stvaraoci nisu naplatili u toku rata.  

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *