Satler: Rad pravosuđa u BiH ograničen, nastaviti borbu protiv kriminala /VIDEO/

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler ocijenio je danas rad pravosuđa u BiH kao ograničen, najavljujući nastavak suzbijanja kriminala pomoću “Skaj aplikacije”.

O efikasnosti pravosudnih institucija u BiH, kao i tome na šta će se obratiti pažnja i staviti fokus u narednom periodu bilo je riječi na javnoj debati “Pravo na pravdu” koju organizuje EU u BiH u saradnji sa Evropskom komisijom za susjedstvo i pregovore o proširenju. Ono čemu smo svi svjedočili jeste ograničen napredak u oblasti pravosuđa, kaže šef Delegacije EU u BiH Johan Satler.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić ističe da je evidentan i nedopustiv disbalans u nacionalnoj zastupljenosti Srba u institucijama pravosuđa na nivou BiH, što mora biti popravljeno u skladu sa Ustavom i pozitivnim zakonima.

On potvrđuje za Srnu da je nedavno uputio poslaničko pitanje vezano za nacionalnu strukturu zaposlenih u pravosuđu na nivou BiH, o čemu će biti riječi na narednoj sjednici Predstavničkog doma zakazanoj za srijedu, 7. juna, u Sarajevu.

Veoma je važno da će nakon ovih odgovora definitivno uslijediti moja inicijativa da se u skladu sa Zakonom o VSTS-u BiH i Ustavom BiH ovaj disbalans na štetu Srba popravi i da se uspostavi nacionalni balans koji je zagarantovan i zakonom i Ustavom BiH”, poručuje Kojić.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *