Najavljene nove padavine, moguće izlivanje bujičnih vodotokova

Javna ustanova “Vode Srpske” poziva stanovništvo, institucije i privredne subjekte da preduzmu sve neophodne preventivne mjere zaštite od mogućeg izlivanja bujičnih vodotokova s obzirom na najavljene obilne padavine, posebno u sjevernom i istočnom dijelu Republike Srpske, od sutra do četvrtka, 8. juna.

Iz “Voda Srpske” navode da se, prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u cijeloj Republici Srpskoj do 12. juna očekuje nestabilno vrijeme uz česte padavine i lokalne nepogode, a da će dnevni razvoj oblačnosti od sutra do četvrtka donositi obilne padavine u kratkom periodu, posebno u sjevernom i istočnom dijelu Republike Srpske.

“Zbog lokalnog karaktera pljuskova nije moguće unaprijed odrediti tačne lokacije pojave obilnih padavina. Jake padavine u kratkom periodu mogu da izazovu izlivanje bujičnih vodotokova, kao i probleme sa oborinskim vodama i pojavu urbanih poplava”, upozoravaju iz “Voda Srpske”.

Iz ove javne ustanove napominju da dodatni problem predstavlja zasićenost zemljišta vlagom zbog čestih padavina u prethodnom periodu, tako da u narednim danima i umjerena količina padavina može da dovede do pojave bujica.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *