Satler i Nelson: Ako se nastave blokade i bojkoti institucija, moguće su nove sankcije /VIDEO/

Sjedinjene Američke Države su pozvale vlasti Bosne i Hercegovine da istraže izvještaje u kojima se navodi da su u svečanostima koje su proteklog vikenda održane u Republici Srpskoj veličani ratni zločinci i da su na udaru bili povratnici u gradovima iz kojih je tokom rata proterano nesrpsko stanovništvo, prenosi agencija Rojters.

Portparol kaže i da su SAD duboko zabrinute zbog “izvještaja o govoru mržnje, veličanju ratnih zločinaca i provokativnim incidentima koji su tokom vikenda bili usmjereni na povratnike u entitetu Republika Srpska”. Komentarišući ova dešavanja američki ambasador u BiH Erik Nelson izjavio je u Mostaru da ni jedan građanin ne bi trebao da osjeti da postoji prijetnja za njega.

Na pitanje o proširenju sankcija političarima u Srpskoj i kakav će biti stav EU o tome šef Delegacije EU Johan Satler ističe da posljednja dešavanja u BiH ne ulivaju nadu građanima.

Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini izražavaju uznemirenost nizom incidenata koji su se proteklih dana dogodili u više gradova BiH. Smatraju da takvim događajima nije mjesto u demokratskom društvu.

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini zabrinuta je zbog nedavnih incidenata. Misija smatra da upotreba zapaljive i retorike podjela od strane pojedinih zvaničnika u Bosni i Hercegovini, uključujući u Republici Srpskoj u proteklim danima, doprinosi pojavi ovakvih incidenata.

Na svečanoj  sjednici Gradskog vijeća Mostara  priznanja počasnog građanina uručena su američkom ambasadoru u BiH Eriku  Nelsonu i šefu Delegacije EU Johanu Satleru. Plakete su im uručili gradonačelnik Grada Mostara Mario Kordić i predsjednik GV Mostara Salem Marić. Sjednici nisu prisustvovali predstavnici Srba.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *