Rajčević: Naučnotehnološki park – mjesto gdje ideje postaju poslovni poduhvati /VIDEO/

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je da je budžet resornog ministarstva za ovu godinu za oko milion KM veći nego za prošlu, te da će sredstva prevashodno biti usmjerena na jačanje kapaciteta Inovacionog centra Banjaluka, koji će imati značajnu ulogu u uspostavljanju Naučnotehnološkog parka.

Uspostavljanje Naučnotehnološkog parka jedan je od najvažnijih projekata čiju realizaciju očekujemo ove godine, jer je to prvi park ove vrste u Republici Srpskoj i BiH. Plan je da to bude mjesto na kojem ideje postaju poslovni projekti, odnosno poslovni poduhvati”, rekao je Rajčević u intervjuu Srni. On je istakao da će to biti mjesto na kojem će doći do spoja mladih, koji su nosioci inovativnih ideja, sa potencijalnim domaćim i stranih investitorima, koji će pomoći da se te ideje realizuju.

U oblasti informacionih tehnologija, kaže Rajčević, veliki značaj ima projekat “e-beba” koji je uspješno realizovan prošle godine, koji je omogućio roditeljima da odmah po rođenju djeteta dobiju njegove statusne dokumente na kućnu adresu u roku od 48 časova, te da se očekuje i da će u ovoj godini biti pokrenut i novi investicioni ciklus u domenu elektronske uprave.

Rajčević je napomenuo da se unutar evropskog digitalnog tržišta trenutno očekuje popunjavanje 500.000 pozicija u ovoj industriji koje su u vezi sa informacionom bezbjednosti.

Ovogodišnji budžet iznosi oko 15,5 miliona KM, a planirana su  i uvećana sredstva za Agenciju za visoko obrazovanje za redovni program rangiranja visokoškolskih ustanova, kao i za podršku sistemu besplatnog školovanja za redovne studente.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *