Samit Brdo–Brioni: Oko promjene granica nije bilo saglasnosti /VIDEO/

Lideri Zapadnog Balkana sastali su se u okviru procesa Brdo–Brioni koji se održava u Sloveniji. Nacrt zajedničke izjave predviđa da se svi učesnici izjasne za brži pristup država zapadnog Balkana u EU “u paketu”. Glavna tema sastanka su granice na Zapadnom Balkanu, a na plenarnoj sednici nije bilo riječi o non-pejperima.

Na Brdu kod Kranja danas se sastanak lidera Zapadnog Balkana, a na poziv domaćina, predsednika Slovenije Boruta Pahora sastanku prisustvuju i članovi predsjedništva BiH Milorad Dodik, Željko Komšić, Šefik Džaferović.

Predsjednik Aleksandar Vučić je nakon plenarne sjednice lidera novinarima rekao da što se Srbije tiče prihvatili su sve predložene zaključke. Podržali smo i namjere drugih za otvaranjem datuma za pregovore i viznu liberalizaciju, izjavio je Vučić koji kaže da je ključno pitanje o kojem se razgovaralo bila promjena granica.

Kako je objasnio, “u regionu pojedini na dva različita načina tumače mijenjanje granica, onako kako se njima sviđa, a Srbija smatra da ne treba da se mijenjaju van pravila koja su ustanovili”.

Odmah na početku sastanka došlo je do “varnica” među učesnicima. Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i predsjednica Kosova Vjosa Osmani su zatražili da se među zaključcima u završnom dokumentu nađu i oni o nepromjenjivosti granica u regionu. Međutim, Vučić je odbio ovaj prijedlog, što je izazvalo reakciju Džaferovića i Osmani.

Kako prenose dopisnici, na plenarnoj sjednici nije bilo riječi o non-pejperima. Vučić je sa Brda kod Kranja krenuo put Brisela, gdje treba da se sastane sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.