Sabor Tuzlaka u Požarnici – živa veza sa prošlošću /VIDEO/

Za tradicionalni “Ilindanski sabor Tuzlaka”, koji je održan kod hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Požarnici, paroh ove crkvene opštine Nikola Čeketić kaže da je značajan kao živi dodir Srba sa svojom prošlošću.

“Rat je zlo u svakom smislu. U proteklom ratu srpski narod se u velikoj mjeri iselio odavde i danas u Požarnici ima pedesetak srpskih domova u kojima žive uglavnom penzioneri i jednom godišnje se okupljamo na ovom saboru”, rekao je jerej Čeketić novinarima.

Organizator sabora je Zavičajno udruženje Tuzlaka u Bijeljini, a potpredsjednik Udruženja Slaviša Vujanović kaže da je njegov značaj što bar jednom godišnje zavičaj i u njemu obnovljeni hram postane mjesto okupljanja svih Tuzlaka koji su prije 30 godina u ratu bili prisiljeni da napuste svoja ognjišta.

On je dodao da je u Požarnici do rata bilo hiljadu srpskih domova.

“Sabor je i prilika da ljudima koji su se vratili u zavičaj pružimo podršku i pomoć, kao i da njegujemo naše običaje i tradiciju”, rekao je Vujanović novinarima.

Sekretar Zavičajnog udruženja Tuzlaka u Bijeljini Danijel Perić kaže da je na saboru svake godine sve više mladih ljudi koji sada dovode i svoju djecu.

“Mi svoj zavičaj, običaje i tradiciju nismo zaboravili i on u nama živi”, rekao je Perić.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.