Patrijarh Porfirije: Temeljni ugovor potreban i državi i Crkvi /VIDEO/

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije istakao je danas u Podgorici nakon potpisivanja Temeljnog ugovora da je ovaj ugovor potreban i državi Crnoj Gori i Srpskoj pravoslavnoj crkvi /SPC/.

Patrijarh je rekao da Crna Gora uvijek može biti, kao što je kroz vijekove i bila, domaćinska kuća za sve ljude, sa koje god strane svijeta da dolaze.

“Ja sam, prije svega, blagodaran Bogu danas, blagodaran Vama, gospodine predsjedniče Vlade, na svim naporima koje ste uložili sa saradnicima da se peripetija koja traje od 2012. završi ovde, na svečan način, i da se potpiše Temeljni ugovor između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve”, rekao je Patrijarh Porfirije nakon potpisivanja dokumenta.

Potpisivanjem Temeljnog ugovora crnogorske države sa Srpskom pravoslavnom crkvom /SPC/ šalje se poruka mira i tolerancije, a Crna Gora se okreće novim izazovima, poručio je premijer Dritan Abazović.

Abazović je, nakon današnjeg potpisivanja Temeljnog ugovora sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim Porfirijem, rekao da mu je čast i zadovoljstvo što je doveden do kraja proces koji je predugo trajao.

STRANKE PREDVOĐENE ĐUKANOVIĆEM TRAŽE IZGLASAVANJE NEPOVJERENJA VLADI CRNE GORE
Pet stranaka opozicije i vlasti u Crnoj Gori, predvođene Demokratskom partijom socijalista Mila Ðukanovića podnijele su danas Skupštini Prijedlog o izglasavanju nepovjerenja vladi Dritana Abazovića, nakon što je u Podgorici potpisan Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Pored DPS prijedlogu su se pridružile Socijaldemokratska partija (SDP), Liberalna partija (LP), partija Socijaldemokrata (SD) i Demokratska unija Albanaca (DUA) sa ukupno 36 poslanika.

“Vjerujem da smo današnjim činom stavili tačku na jedan izazov. Ja sam na to ponosan. Čast mi je i zadovoljstvo da pitanje koje je dugo opterećivalo crnogorsko društvo danas zatvorimo na jako lijep, primjeren i dostojanstven način, u skladu sa Ustavom i zakonom”, rekao je Abazović.

On je naveo da je Vlada Crne Gore odlučna da svim vjerskim zajednicama pruži potpuno identična prava, dodajući da je zadovoljan ako se tome ovim činom doprinijelo.

“Vjerujem da se na ovaj način šalje poruka mira i tolerancije, i da se okreće novi list, ali i okreće novim izazovima koji ne fale u našem društvu, a sve sa željom da na kraju gradimo društvo pravde i jednakost”, naveo je Abazović.

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije i crnogorski premijer Dritan Abazović potpisali su danas u Podgorici Temeljni ugovor između Vlade Crne Gore i SPC.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *