Sa tržišta povučeni turski produžni kabl i dječiji bicikl iz kine

Sa tržišta BiH povučeni su produžni kabl “piramit P-350-3” zbog rizika od požara i strujnog udara, te bicikl za djecu “adria 12 – G12BA615”, zato što predstavlja rizik od povreda, a potrošačima se preporučuje da ih i vrate uvozniku ili u trgovinu gdje su kupljeni.

Kabl iz Turske je rizičan jer nije propisno označen, uređaj se može rastaviti alatom opšte namjene, utičnice na proizvodu nemaju zatvarače, dok mu je površina poprečnog presjeka provodnika u savitljivom kablu manja od minimalno dozvoljene.

Ovaj proizvod nije usklađen sa Naredbom o električnoj opremi namijenjenoj za upotrebu unutar određenih naponskih granica i sa standardom BAS EN 60884-2-7:2011 + A1:2014, objavila je Agencija za nadzor nad tržištem BiH.

Dječiji bicikl je porijeklom iz Kine, a predstavlja rizik od povrede jer njegovo sjedište ne ispunjava propisane zahtjeve, sile kočenja na prednjem i zadnjem točku ne ispunjavaju propisane vrijednosti, uputstva za upotrebu i označavanje bicikla nisu u skladu sa propisanim zahtjevima.

Iz Agencije navode da bicikl ne ispunjava sigurnosne zahtjeve propisane u standardu BAS EN ISO 8098:2015.

Nadležna inspekcija naredila je povlačenja s tržišta i obavještavanje potrošača o rizicima i načinu povrata opasnih proizvoda.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *