RS: Sitacija nepovoljna, na 100.000 stanovnika 40 zaraženih /VIDEO/

Izvršeno je testiranje 446 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona potvrđen je kod još 51 osobe u Republici Srpskoj.

Prema mjestu prebivališta, osam osoba je iz Banjaluke, po pet iz Prijedora i Foče, dok su u Bijeljini virusom korona zaražene još četiri osobe.

U Kovid bolnici hospitalizovano je šest bolesnika. Dvoje je na stalnoj, a četvoro bolesnika na povremenoj kiseoničkoj terapiji.  Oboljeli su sa srednje teškom kliničkom slikom, saopšteno je iz bijeljinske bolnice.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković rekao je da je epidemiološka situacija i dalje nepovoljna, te upozorio na važnost pridržavanja preporučenih mjera, posebno kada je riječ o ugostiteljskim objektima.

Upućen je poziv učiteljima i nastavnicima da budu primjer đacima kada je riječ o sprovođenju epidemioloških mjera i da budu pravilan model ponašanja. U slučaju pojave bilo kakvog simproma neophodno se odmah obratiti svom porodičnom ljekaru, naglašavaju iz Instituta.

U Federaciji BiH  potvrđena još 164 slučaja zaraze i 14 smrtnih ishoda.

U protekla 24 časa preminula su tri muškarca iz Bihaća, Donjeg Vakufa i Novog Travnika, kao i dvije žene iz Bihaća, dok je Zavodu prijavljeno još devet smrtnih ishoda iz proteklog perioda.U Hercegovačko neretvanskom kantonu zbog nepoštovanja mjera raste broj oboljelih od Kovida-19. Porast broja oboljelih u posljednje dvije sedmice bilježe i u Zeničko dobojskom kantonu.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas da će Vlada u narednom periodu obezbijediti dovoljne količine brzih testova na virus korona za zdravstveni sektor u Srpskoj. Rekao je da su se brzi testovi pokazali kao pravo rješenje, pogotovo za jesen i najave mogućnosti još veće pandemije korona virusa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *