Republika Srpska dobila novi Izborni zakon /VIDEO/

Nižu se i reagovanja nakon održane Posebne sjednice Narodne Skupštine Srpske na kojoj je usvojen Izborni zakon Republike Srpske. Da je Potez Narodne skupštine Srpske atak na mir i ustavni poredak naveli su iz Stranke Narod i pravda. I OEBS je osudio usvajanje Izbornog zakona RS.

Poslanici većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske, usvojili su noćas novi Izborni zakon RS, koji je u republički parlament upućen na prijedlog narodnih poslanika. Vukota Govedarica, predsjednik Kluba poslanika SDS-a, poručio je da je uvjeren da se po ovom zakonu, neće sprovesti lokalni izbori koji bi trebalo da se održe u oktobru ove godine. Dodao je da za ovaj zakon ne postoje ni tehnički uslovi da se on provede do lokalnih izbora. Prijedlogom izbornog zakona Srpske predviđeno da će izbore za organe vlasti u Republici Srpskoj sprovoditi Republička izborna komisija, gradske, odnosno opštinske izborne komisije i birački odbori koje će imenovati nadležni republički organi.

OEBS je osudio usvajanje Izbornog zakona RS. Poslanik Pokreta za državu Mirsad Duratović smatra da se lokani izborni u oktobru ne mogu provesti prema usvojenom Izbornom zakonu RS, prvenstveno zbog procedura, već samo po Izbornom zakonu BiH o čijim izmjenama se treba dogovoriti vladajuća većina na državnom nivou. Stranka Narod i Pravda (NiP) smatra da su usvojeni zakoni i zaključci Narodne skupštine Republike Srpske direktna prijetnja očuvanju mira u Bosni i Hercegovini i regionu.Da je Izborni zakon Srpske antiustavan smatra i poslanik Ramiz Salkić.

Pored Izbornog zakona, u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojena su još tri zakona: Zakon o imunitetu, Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi i izmjene i dopune Zakona o radu Republike Srpske – po hitnom postupku.

Što se tiče izmjena i dopuna Zakona o radu – po hitnom postupku, on je usvojen kako bi se riješio problem isplata plata pojedincima kojima su banke u Srpskoj blokirale račune zbog sankcija SAD.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *