Rekordna 172 slučaja korona virusa u protekla 24 sata u BiH /VIDEO/

Muškarac iz Kostajnice nova je žrtva virusa korona u Republici Srpskoj. A Osamdesetjednogodišnja žena iz Tuzle nova je žrtva virusa korona u Federaciji BiH.

Broj zaraženih virusom korona u BiH iz dana u dan pokazuje da se Kovid 19 ne predaje. U Republici Srpskoj testirano je u protekla 24 časa 435 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona potvrđen je kod 71 osobe, što je rekordan broj. Zaraženo je 10 osoba iz Prijedora, osam iz Banjaluke, po sedam iz Kotor Varoša i Zvornika, po pet iz Čelinca i Rogatice, po četiri iz Berkovića i Trebinja, tri iz Milića, po dvije iz Bileće, Doboja, Laktaša, Ugljevika i Pala i po jedna iz Bijeljine, Gradiške, Ljubinja, Mrkonjić Grada, Novog Goražda, Sokoca, Teslića i Vlasenice.

Vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković nije zadovoljan trenutnom epidemiološkom situacijom u Srpskoj, ali je istakao da je ona pod kontrolom, jer se nadziru pozitivne osobe i njihovi kontakti.

Na području Bijeljine na virus korona trenutno je pozitivno sedam osoba, od kojih se tri nalaze u bolničkom karantinu, a četiri u Domu učenika. a s obzirom na stanje u drufim lokalnim zajednicama Srpske ali i regionu, stanje u Semberiji je za sada pod kontrolom, kažu u bijeljinskoj bolnici. Od tri pacijenta koja se nalaze u bolničkom karantinu, jedna je ženska osoba starije životne dobi i stabilnog je zdravstvenog stanja, a dva mlađa muškarca imaju upalu pluća, pod terapijom su i dobrog su kliničkog stanja, rekla je direktrorka Bolnice Milica Lovrić.

Broj pozitivnih na virus korona danas je u Federaciji BiH prešao 100. U posljednja 24 časa testirno je 1.080 uzoraka., a virus korona potvrđen je kod 101 – e osobe. Novi slučajevi zaraze potvrđeni su u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Srednjobosanskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Kantonu Sarajevo.

Krizni štab federalnog ministarstva zdravstva donio je nove naredbe i preporuke. obavezno je nošenje zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru, kao i na otvorenom ukoliko nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba.Preporučuju građanima Federacije da što manje putuju te da godišnji odmor provedu u BiH.

Mnogi građani BiH koji zbog poslovnih ili drugih obaveza idu u države koje zahtijevaju testove na COVID-19, moraju obaviti PCR test. Za ovaj test potrebno je izdvojiti oko 200 maraka.

Turistički vaučeri, koje je odobrilo resorno ministarstvo Republike Srpske, za sada ne mogu da budu iskorišteni na području distrikta Brčko, rekao je predsjednik Skupštine Asocijacije turističkih agenicja Republike Srpske (ATARS) Velibor Babić.

Babić je dodao da se lista ugostiteljskih objekata, gdje se vaučeri iz Republike Srpske mogu iskoristiti, svakodnevno proširuje, te da postoji mogućnost da se među njima nađu i objekti sa područja distrikta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.