Raste broj zaraženih u BiH i regionu /VIDEO/

U  Srpskoj je  u posljednja 24 časa registrovan 31 novi slučaj virusa korona. U posljednja 24 časa testirano je 211 laboratorijskih uzoraka. U skladu sa procjenama počeće raspuštanje republičkih karantina.

Apelovao je na poslodavce, na javne isntitucija da poštuju mjere, jer je dolko do pouštanja mjera, odnosno do nepridržavanja mjera, pa je sam tim i povećan broj pozitvnih osoba na virus korona. Domovi zdravlja u Republici Srpskoj će se u narednom periodu polako vraćati radu u punom kapacitetu. On je naglasio da se maske moraju nositi u zatvorenim prostorima, ali i na otvorenom prilikom okupljanja većeg broja ljudi.

Epidemiolog u Institutu dr Jela Aćimović je navela da su u Srpskoj ukupno zaraženo 2.232 osobe. Testirano je više od 36.000 lica. U Hercegovini je došlo do pogoršanja epidemiološke situacije.

Na području grada Zvornika 73 osobe pozitivne su na virus korona, saopštila je danas Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja Zvornik. Na području opštine Bileća kod još 18 lica potvrđeno je prisustvo novog virusa korona, saopšteno je jutros iz lokalnog Štaba za vanredne situacije opštine. Na području Bijeljine trenutno je sedam (7) osoba pozitivnih na COVID19.  U  regionalnom Domu učenika nalazi se 65 osoba. 

U protekla 24h, u FBiH testirano je 936 uzoraka, od kojih je 98 pozitivno na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Srednjobosanskom, Zapadnohercegovačkom, Bosansko-podrinjskom i Kantonu Sarajevo. Jedna osoba je preminula u Kalesiji. U pitanju je muškarac (1949).

Ministar inostranih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman rekao je danas da je u telefonskom razgovoru upoznaoministarku Biseru  Turković da je postignuta saglasnost da se u najskorije vrijeme ublaže mjere za građane BiH prilikom njihovog ulaska i boravka u Hrvatskoj.

Raste broj zaraženih i u regionu. U Kraljevu je došlo  do ozbiljnog pogoršanja epidemiološke situacije, a danas je registrovano 14 novih slučajeva koronavirusa, što je duplo više nego prethodnog dana. U Novom Pazaru, Užicu i Kraljevu pogoršana je situacija. Krizni štab odlučio da je od sutra u Beogradu obavezno nošenje maski u svim zatvorenim prostorima.

Poslednjih dana stižu upozorenja od epidemiologa da je među zaraženima koronavirusom sve više mladih. Među njima i onih sa težom kliničkom slikom. Direktorka Studentske poliklinike Marija Obradović kaže za RTS da je trenutno preko 210 studenata pozitivno, a da se čeka rezultat za još 50 studenata.

U Crnoj Gori 17 je novooboljelih od virusa korona. U Sloveniji su potvrđena još četiri slučaja virusa korona od testiranih 300 osoba. U Zagrebu je 20 novozaraženih, a u Đakovu sedam.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *