Raspakivanje Dejtona za opoziciju neprihvatljivo

Lideri opozicionih partija SDS-a, PDP-a i DNS-a, Mirko Šarović, Branislav Borenović i Nenad Nešić rekli su danas u Banjaluci da ostaju privrženi zaključcima koje je usvojila Narodna skupština Republike Srpske nakon nametanja zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH i da treba tražiti rješenje u vezi sa tom situacijom.

Oni su nakon sastanka istakli da će instistirati na dogovorenim zaključcima parlamenta Republike Srpske u kojima se, između ostalog, navodi da nema odlučivanja u zajedničkim organima BiH dok se ne riješi pitanje akata koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko.

Opozicioni lideri kažu da su protiv protiv bilo kakvih vrsta raspakivanja Dejtonskog sporazuma o kojima, kako tvrde, u posljednje vrijeme govori lider SNSD-a Milorad Dodik.

Lider SDS-a Mirko Šarović rekao je da je neprihvatljivo da bilo ko govori da je Dejton mrtav i o inicijativama za novi politički dogovor i da njegova stranka to neće prihvatiti.

On kaže da treba prevashodno rješavati problem akata koje je nametnuo Incko, a što je prouzrokovalo neviđenu krizu u BiH.

Borenović je rekao da su priče o promjeni Dejtona štetne i da mogu imati posljedice po Republiku Srpsku.

On je naveo da treba poštovati pomenute zaključke parlamenta Srpska na tom planu dok se ne riješi pitanje akata koje je nametnuo Incko.

“Cilj je da se riješi pitanje nametnutog zakona, napravi sadržaj dokumenta i akta prihvatljivog za sve u BiH i da se vratimo normalnim tokovima”, rekao je Borenović.

Lider DNS-a Nenad Nešić rekao je da je “raspakivanje Dejtona opasno za Srpsku, BiH, ali i cijeli region”.

On je nakon sastanka lidera opozicije o aktuelnoj političkoj situaciji u Republici Srpskoj i BiH naveo da je Dejton dovoljan okvir za Srpsku.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *