Radnici u raljama kampanje

Predizborna atmosfera koja drma Srpsku nije idealna za donošenje velikih odluka kao što je povećanje minimalca jer je socijalnim partnerima sada najniža plata samo oružje u bici pred utvrđivanje položaja za pregovore u vezi s budžetom za narednu godinu.

Ocjena je to ekonomista povodom pregovora socijalnih partnera o povećanju najniže plate u Srpskoj, koji su počeli polovinom jula, a trebalo bi da budu nastavljeni u petak.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SWOT Saša Grabovac rekao je da predizborno vrijeme nikako nije idealno za donošenje velikih odluka i izmjene ključnih akata i regulative koja ima uticaj na veoma mnogo ljudi.

– Treba razumjeti i jednu i drugu stranu posebno one poslodavce kod kojih veoma mnogo ljudi prima najnižu platu. Sindikat je iznio argumente vezane za pogoršanje standarda radnika, dok su poslodavci uvjerljivim podacima vezanim za uporedne pokazatelje o najnižim platama u Srpskoj i regionu stavili do znanja da ne treba ići u dalju korekciju tih primanja – rekao je “Glasu Srpske” Grabovac.

On je naglasio da je iz argumenata poslodavaca vidljivo da zemlje sa mnogo većim BDP-om kao što su Srbija i Bugarska imaju nižu minimalnu platu od Srpske.

– Donošenjem takvih odluka u neravnopravan položaj bili bi stavljeni domaći poslodavci sa onima iz zemalja okruženja i iz FBiH. Uglavnom u preduzećima koja se bave lon poslovima iz oblasti tekstila i obućarske industrije, ali i građevinarstva radi najveći broj radnika sa najnižom platom. To su niskoakomulativne grane i u tim preduzećima su niske plate, dok je sa druge strane velika konkurencija u okruženju – rekao je Grabovac.

Podvukao je da nikako ne bi bilo dobro u uslovima otvorenog tržišta staviti u nepovoljniji položaj domaće poslodavce.

– Poželjno bi bilo sačekati dalji razvoj situacije jer su na osnovu dva povećanja najniže plate za pola godine poslodavci, ali i Vlada, pokazali da brinu o položaju radnika – zaključio je Grabovac.

Sa njegovim stavom u suštini je saglasan i ekonomista Goran Radivojac koji navodi da je kampanja na pragu i svaka tema je opterećena izborima.

– Već dva puta ove godine došlo je do rasta najniže plate i to je opravdano zbog stope inflacije. Međutim, sada imamo fenomen gdje svako od učesnika pretpostavlja neku buduću inflaciju, jer ni jedna ni druga strana ne može zauzeti objektivan stav pa da kaže biće realno povećanje od pet, deset ili pak 20 odsto – kazao je “Glasu Srpske” Radivojac.

Navodi da socijalni partneri sada više odmjeravaju pregovaračke pozicije za pregovore koji se tiču budžeta za 2023. godine.

– I jedna i druga strana je u vrlo čudnoj poziciji jer je teško odmjeriti kakva će biti kretanja iduće godine. Ne postoji niko ko je sada u stanju tačno da odmjeri stanje ekonomije, cijene i inflacija. Sada se više utvrđuje pozicija za neke buduće pregovore nego što je eksterna želja da do povećanja najniže plate dođe ili ne dođe – rekao je Radivojac i podvukao da ni jedna ni druga strana nema instrumente da odmjeri šta hoće i šta može.

Vlada Srpske je od početka ove godine povećala najnižu platu sa 540 na 590 maraka, a sredinom maja posegla je za novim uvećanjem minimalca na 650 maraka. 

Otkazana sjednica

Vanredna sjednica Ekonomsko-socijalnog savjeta RS na kojoj su socijalni partneri trebali nastaviti razgovore o povećanju najniže plate u Srpskoj otkazana je u petak zbog nemogućnosti obezbjeđenja kvoruma za rad i odlučivanje.

(Glas Srpske)


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *