Proslava Vaskrsa u Republici Srpskoj, regionu i svijetu /VIDEO/

Srpska pravoslavna crkva Vaskršnji ponedjeljak obilježava kao drugi dan najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa i prvi dan sedmice po Vaskrsu koja se naziva svijetla. Vjernici širom Srpske dočekali su Vaskrs u hramovima.

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije poručio je u Sabornom hramu Presvete Bogorodice u Bijeljini da su Srbi narod vaskrsenja i da se, koliko god ga progonili, uvijek vraća, a koliko god ga mučili i raspinjali vaskrsava.

Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem čestitao je svim pravoslavnim vjernicima najveći hrišćanski praznik Vaskrs, ističući da se molimo za sav naš narod, a posebno sve one koji stradaju u pandemiji virusa korona.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom služio je danas, Svetu arhijerejsku liturgiju u crkvi Svetog proroka Ilije na Sokocu. Hrizostom je poručio na Vaskršnjoj liturgiji u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu vjernicima da Vaskrs daje snagu čovjeku da pobijedi grijeh, smrt i đavola.

U Hramu Svetog Save u Beogradu, povodom najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, patrijarh srpski Porfirije, uz prisustvo vjernika, služio je liturigiju. Zagrlimo jedni druge poručio je patrijarh srpski.

Vaskršnje liturgije služene su u manastirima i crkvama širom Crne Gore. Crkva je ovde ostala i sa zakonom i bez njega, i opstaće sa ugovorom i bez ugovora – rekao je episkop Joanikije. Kaže da će SPC svakako ostati u Crnoj Gori

Grupa od dvadesetak mlađih muškaraca prošla je juče ujutro, na pravoslavni Vaskrs, kroz Borovo selo u Hrvatskoj uz povike “Ubij Srbina”. Incident je naišao na brojne osude, a danas je hrvatska policija privela 14 osoba.

Milioni pravoslavnih hrišćana širom svijeta proslavljaju  Vaskrs, u mnogim slučajevima bez velikog prisustva vjernika zbog pandemije virusa korona.U Moskvi, poglavar Ruske pravoslave crkve patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril izrazio je želju da se svijet uskoro oslobodi virusa korona. Liturgiji je prisustvovao i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Pravoslavni hrišćani okupili su se u Hramu Svetog groba u Jerusalimu da obilježe silazak Blagodatnog ognja, navodi DPA. Patrijarh Teofil Treći zapalio je svijeću sa Blagodatnog ognja i razdijelio je vjernicima. U drugim zemljama, crkvene službe snimane su onlajn ili se prenosile preko televizije kako bi se smanjio rizik od infekcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *