Dan slobode medija; Novinari neadekvatno plaćeni za rad u teškim uslovima /VIDEO/

U svijetu se danas obilježava 3. maj – Međunarodni dan slobode medija koji je ustanovljen s ciljem da se podigne svijest o značaju slobode štampe i da bi se podsjetile vlade država da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja, a brojni zvaničnici uputili su čestitke ovim povodom. Udruženja novinara su upozorila na loš položaj u kojem se nalaze medijski radnici.

Danas se obilježava Svjetski dan slobode medija. Cilj obilježavanja 3. maja je podizanje svijesti o važnosti medijskih sloboda i njenih temeljnih načela. Ljudi ulaze u ovu profesiju da mjenjali okruženje u kojem živimo, a ne da bi služili bilo kome posebno ne političarima, kazali su iz Udruženja BH novinari.

Udruženje novinara Republike Srpske je svim medijskim radnicima čestitalo 3. maj – Međunarodni dan slobode medija, navodeći da je u društvima sa demokratskim uređenjem sloboda javne riječi i misli jedan od osnovnih stubova na kojima počiva napredak i pravičnost zajednice.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je čestitku svim novinarima, redakcijama, uredništvima i udruženjima novinara u Srpskoj.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žosep Borelj izjavio je povodom– Svjetskog dana slobode medija, da novinari i dalje prolaze kroz teške uslove rada, uz povećan finansijski i politički pritisak, nadziranje, arbitrarne zatvorske kazne ili nasilje zbog toga što obavljaju svoj posao. U saopštenju se navodi da je, prema podacima Unesko Opservatorije, od 2020. širom svijeta ubijeno 76 novinara, dok su mnogi uhapšeni, maltretirani ili su dobijali prijetnje.“Posebno je zabrinjavajuće nasilje na rodnoj osnovi upereno prema novinarkama”, ukazao je Borelj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *