Prosječna plata u januaru 1.217 KM

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u januaru ove godine iznosila je 1.217 KM i ista je kao prošlogodišnja decembarska, saopšteno je danas iz Saveza sindikata Republike Srpske.

Najveća januarska prosječna plata u Republici Srpskoj od 1.651 KM isplaćena je u oblasti informacije i komunikacije, a najnižu od 909 KM primili su zaposleni u poslovanju nekretninama.

Niske prosječne plate u januaru primili su radnici zaposleni u građevinarstvu 912 KM, oblasti saobraćaja i skladištenja 915 KM, te prerađivačkoj industriji 982 KM.

Sindikalna potrošačka korpa za januar ove godine iznosila je 2.404 KM i prosječna plata ju je pokrivala sa 50,62 odsto, što je niže nego u decembru prošle godine, kada je pokrivenost bila 51,11 odsto.

Ova korpa sadrži troškove za prehranu, stanovanje i komunalne usluge, tekuće održavanje domaćinstva, odjeću i obuću, higijenu i njegu zdravlja, prevoz, obrazovanje i kulturu.

Porodice u Republici Srpskoj su najviše novca u januaru trošile na prehranu 1.067 KM, za stanovanje i komunalne usluge 617 KM, za prevoz 225 KM, za tekuće održavanje domaćinstva 128 KM, dok je nabavka obuće i odjeće u decembru prošle godine koštala 174 KM.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *