Proizvođači mlijeka insistiraju na povećanju otkupne cijene /VIDEO/

Udruženje poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske tražiće od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske povećanje otkupne cijene mlijeka za 0,10 KM. Prijedlog je da mljekarima dodatnih 0,05 KM po litru isplati mljekara iz Kozarske Dubice sa kojom sarađuje većina proizvođača u zapadnom dijelu Republike Srpske, a 0,05 KM resorno ministarstvo, kažu u udruženju.

Mljekar Ljuban Baltić iz Prijedora, koji  ima farmu sa 40 muznih grla i još toliko junica i teladi i trenutnu dnevnu proizvodnju mlijeka oko 500 litara, rekao je da su mljekari nezadovoljni trenutnom otkupnom cijenom.

500 litara mlijeka dnevno izađe i sa farme Gorana Ercega koji je u ovom poslu 20 godina. Da bi proizvodnja opstala, otkupnu cijenu kaže on treba korigovati.

Pojedini otkupljivači već nude veću cijenu mlijeka, što pojedini farmeri kaže Erceg prihvataju i odlaze za boljom zaradom.

Insistiraju proizvođači mlijeka na povećanju cijene, koja je kažu trenutno nerentabilna, pa uprkos svim obavezama na poljoprivrednim imanjima, na sastanke i razgovor su uvijek spremni, kako bi se stanje u tom smislu promijenilo, jer su i svi inputi u biljnoj proizvodnji poskupili.

Skok cijene poljoprivrednih proizvoda kažu u ovom udruženju ne diktiraju poljoprivredni proizvođači, na to tvrde najviše utiče uvoz.

Da im se ne isplati održavati proizvodnju na farmama uz aktuelnu cijenu mlijeka već neko vrijeme ukazuju proizvođači i poručuju da se ne isplati mlijeko proizvoditi ispod cijene od 70 pfeninga po litru.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *