Sezona u jeku a povrće na cijeni; Ajvar – “kralj zimnice” ove godine papreno skup /VIDEO/

Borba sa sušom uz navodnjavanje bila je veoma uspješna za uzgajivače povrća u Semberiji. Uložili su mnogo u proizvodnju i uzgajivači srednje ranog kupusa, ali će im se trud isplatiti, s obziorom da je kupus na cijeni. Oni koji svoju robu prodaju na kvantaškoj pijaci očekuju da će za desetak dana kupus po kartonu dostići cijenu od 25 KM jer ove godine nema zavidnih količina ovog povrća koje bi se mogle ponuditi tržištu.

Lazar je kaže osim dugogodišnjeg iskustva u uzgoju povrća, a naročito kupusa, uključio i struku jer jasno je napominje da kvalitet robu bolje prodaje.

Na mnogim parcelama gdje je prošle godine kupus stasavao, ove godine ga u Semberiji nema jer je usljed loše potražnje zavidna količina roda zatanjirana na njivama, pa su neki od ovogodišnjeg posla odustali. Sezona je pripremanja zimnice, pa proizvođači koji u ovo doba godine kupusa imaju, mogli bi zadovoljno trljati ruke.

Najveća potražnja trenutno se bilježi na bijeljinskim pijacama za crvenom rogom paprikom jer s jeseni se i širi miris pečene paprike koji potvrđuje da je sezona pripremanja ajvara u jeku. Ipak Semberci se više okreću uzgoju žute paprike, pa je crvena deficitarna roba i na tržištu, ali joj je i cijena veća.

Paprika roga stasava na imanju Nikolića u Velikoj Obarskoj. Uzgajaju je u plastenicima, a kvalitet ovog povrća uprkos teškoj sezoni dobar.

Nalet visokih dnevnih temperatura u prvim fazama plodonošenja roga paprika je teško podnosila, ali Nikolići od posla nisu odustajali.

Svježe povrće sa bijeljinskog kvantaša stiže i na Gradsku zelenu pijacu. Cijene su visočije u odnosu na lane, pa se domaćice preračunavaju isplati li se zimnicu pripremati u vlastitoj režiji ili ipak kupiti gotovu. Mnoge se odlučuju za ovu drugu opciju.

Pet decenija Verica prodaje svoje proizvode na bijeljinskoj Zelenoj pijaci. Potražnje za domaćim ajvarom ima, ali je nešto skuplji.

Da bi se ajvar napravio ulože se značajna srtedstva ali i trud, isplativosti ima, da nema ne bih ovo radila napominje Verica.

Osim kiselog programa, nude prodavci na ovom mjestu ponude i potražnje i slatki program.

Ipak slatko i džemovi ove godine nisu skuplji, cijene su na prošlogodišnjem nivou. Korekcije ima na cijeni džema od šipka, ove godine košta 10 KM po kilogramu, dok je prošle bio za marku jeftiniji i to s razlogom teže ga je i napraviti.

Potražnje u zavisnosti od potrebe ima na pijacama i za domaćim jabukovim sirćetom te za sosom od paradaiza.

Sudeći prema cijenama povrća, cijeni ulja koje je poskupilo, ali i slabijim ponudama na pijacama zbog dugotrajne suše, jasno je da će i  kralj zimnice – ajvar – ove godine biti skup, bez obzira da li ga kupujete ili pravite u vlastitoj režiji. S druge strane skuplji je i kupus, pa se nameće pitanje da li će sarma, inače kraljica zimske trpeze biti manje zastupljena na jelovniku.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.