Semberski ratari skidaju sa njiva sušom izmučeni kukuruz, podbacio prinos i kvalitet /VIDEO/

Sporadično je u Semberiji počela berba kukuruza. Kombajni bruje na onim parcelama gdje je ova kultura usljed suše prebrzo prošla sve razvojne faze i pretrpjela znatna oštećenja. U takvim atarima nešto roda ima, ali ni blizu kako je to bilo prošle godine. Izgubio je kukuruz sa prinosima i kvalitet zrna, kažu ratari.

Da je bilo uslova za navodnjavanje, ne bi se ovakva priča ove jeseni pričala, kaže Slobodan i dodaje da su savremeni sistemi koji se grade zahvatili i dio atara sela Amajlije, kada bi prošli i kroz Popove bilo bi ističe dobro za proizvodnju u budućnosti. Sada ga više brine kako realizovati jesenju sjetvu.

Cijene žitarica kod nas i u okruženju znatno su veće ove godine, na cijeni su kukuruz i soja kojima je suša pričinila najveću štetu. Oni koji kukuruz ovih dana skidaju sa njiva rezultatom se ne mogu pohvaliti uprkos cijeni.

I dok grabe svaki dan bez padavina da oberu kukuruz razmišljaju semberski ratari o zasnivanju novog proizvodnog ciklusa. Brinu ih cijene sjetvenih repromaterijala, koje nagovještavaju da će uslovi za provođenje potpune agrotehnike biti sasvim skromni.

Skuplji je i zakup zemlje koja je boljeg kvaliteta.

Kombajnisti koji sa svojom radnom mehanizacijom obavljaju uslužne radove na njivama u berbi kukuruza kažu da cijene svojih usluga nisu korigovali, uprkos tome što je gorivo skuplje. Našli su svoju računicu u potrošnji zaliha regresiranog goriva u jesenjim radovima.

Berbu kukuruza obavljaju širom Semberije a i rezultati šaroliki, negdje prinosi dobri negdje kažu dobro podbacili. S druge strane promijenila se slika na gazdinstvima kada je o mehanizaciji riječ, koja se na ovom području iz godine u godinu zanavlja, uz podršku kapitalnim investicijama resornog ministarstva.

Prema procjenama stručne službe gradskog Odjeljenja za poljoprivredu, u Semberiji je u proljećnoj sjetvi kukuruzom zasijano oko 26.365 hektara oranice. U sjetvu kukuruza trebalo je po hektaru uložiti oko 1.400 KM što je nešto više u odnosu na lane. Poljoprivrednici sada u berbi procjenjuju, da će teško vratiti uloženi novac.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *