Privremeno finansiranje stvara probleme u pojedinim institucijama na nivou BiH

Problemi zbog neusvajanja budžeta institucija BiH izlaze na vidjelo, te je Savjet ministara morao da interveniše i preusmjeri iz resora pravde 1,8 miliona maraka na račun novoizgrađenog zatvora u Vojkovićema jer je ponestalo novca, ne samo za plate osoblja, već i za hranu i lijekove zatvorenika.

Odluku o preraspodjeli dijela novca u 2021. iz Ministarstva pravde na račun Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, poznatijeg kao “državni zatvor”, koji je lani počeo sa radom, donesena je na sjednici Savjeta ministara u četvrtak.

Nakon tog zasjedanja kratko je saopšteno da je preraspodjelom budžetskih sredstava omogućeno Zavodu da redovno izmiruje svoje obaveze, a iz odluke koja je bila pred ministrima, a koja je u posjedu “Glasa Srpske”, vidljivo je da je još krajem septembra počelo da ponestaje novca.

Računica, koju su nadležni prihvatili, pokazala je da im nedostaje gotovo dva miliona maraka za normalno funkcionisanje i izvršavanje zadataka. Prema usvojenoj odluci, sumom od 1,8 miliona, u određenim iznosima, pokriće račune za bruto plate i naknade, naknade troškova zaposlenih, te ugovorene i druge posebne usluge.

– S obzirom na činjenicu da budžet institucija BiH za 2021. nije donesen i da Zavod, kao i drugi, funkcioniše na bazi odobrenih sredstva u budžetu za 2020. godinu, u skladu sa odlukama o privremenom finansiranju, i pored restriktivnog trošenja, Zavod se već krajem devetog mjeseca našao u problemu sa nedostatkom novca za normalno funkcionisanje i ispunjavanje zakonom propisanih obaveza – istaknuto je u odluci.

Uz to, podsjećaju i da je njihov budžetski zahtjev iz 2020. godine umanjen za 1,5 miliona i kao takav usvojen.

– U decembru, po završenim konkursima, treba novac obezbijediti za nova 53 radnika, pa ne iznenađuje da nedostaju sredstva za ove namjene potrebna do kraja 2021. godine – piše u obrazloženju koje je prihvatio Savjet.

U Zavodu tvrde da su maksimalno smanjili potrošnju da bi izmirili osnovne obaveze, ali da ni to nije pomoglo.

– Ni takvim načinom potrošnje nije bilo moguće obezbijediti nedostajuća sredstva za plate i naknade zaposlenih, hranu za zatvorena i pritvorena lica, plate radno angažovanih zatvorenika, bolničko liječenje, lijekove i ugovore o djelu za angažovanje doktora medicine, jer su troškovi znatno veći od onih odobrenih u budžetu za 2020. godinu – istaknuli su upućeni.

Prema njihovim projekcijama, samo za nabavku materijala treba dodatnih 400.000 maraka, a u okviru te stavke planirala je nabavka lijekova, hrane, materijala za čišćenje.

(Glas Srpske)

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *