Prijavili kriminal težak 45 miliona maraka

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH za sedam mjeseci ove godine nadležnim tužilaštvima podnijela je 42 prijave protiv poreskih obveznika zbog sumnje da su počinili krivična djela i oštetili budžet institucija BiH za skoro 45 miliona maraka.

U UIO su “Glasu Srpske” rekli da se od ukupnog iznosa podnesenih prijava ove godine na krivično djelo poreska utaja ili prevara odnosi više od polovine prijava i to 26. Procijenjeni iznos štete po tom osnovu je 6,80 miliona KM.

Uporedni podaci pokazuju da je ukupan iznos prijavljene štete manji, ali da raste iznos evidentiranih poreskih utaja i prevara.

Tako su za sedam mjeseci 2021. godine nadležnim tužilaštvima podnesene 64 prijave sa ukupnom evidentiranom štetom u iznosu od 61,96 miliona maraka.

– Od toga se na poresku utaju ili prevaru odnose 22 prijave. Šteta po tom osnovu procijenjena je na 3,75 miliona maraka. Pored toga, jedna prijava odnosi se i na carinsku prevaru u iznosu od 184.892 marke – podvukli su u UIO.

Iz poslovne zajednice poručuju da nadležne institucije treba snažnije da se uhvate u koštac sa raznim malverzacijama poreskih obveznika kako bi zloupotrebe bile svedene na minumum.

– Svi koji utaje porez ili na drugi način naprave štetu su nelojalna konkurencija onima koji redovno plaćaju sve obaveze i posluju legalno, bez ijedne mrlje. Nadležne institucije treba snažnije da se bore protiv zloupotreba, jedino je na taj način moguće postići zdravu konkurenciju – rekao je “Glasu Srpske” predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić.

Podvukao je da nije moguće u potpunosti iskorijeniti razne malverzacije u privredi, ali šteta treba da bude daleko manja od one koja je evidentirana.

– Oduvijek je bilo onih koji kradu. Takođe, biće ih i dalje. Mnogi pronalaze nove metode. Potrebno je i realno kontrolisati preduzeća. Imamo i onih privrednika kojima se gleda kroz prste, a okidač za to su vjerovatno i niska primanja inspektora. Neće mnogo ljudi koji imaju obrazovanje da rade kao inspektori upravo zbog niskih primanja – podvukao je Trivić.

Kada se sve sabere i oduzme, Trivić naglašava da je, realno gledano, iznos štete po budžet daleko veći od onog koji je evidentiran za sedam mjeseci ove godine.

Tajna

Na pitanje da li mogu da navedu poreske obveznike za koje se sumnja da su oštetili  BiH za najveći iznos novca, u UIO su naveli da se za odgovor na to pitanje obratimo nadležnom tužilaštvu s obzirom na to da su predmeti po kojima su podnesene prijave pod nadzorom postupajućih tužilaca.

– Svako davanje podataka koji se odnose na identitet prijavljenih moglo bi negativno uticati na istragu. UIO ne može bez odobrenja postupajućih tužilaca iznositi bilo kakve konkretne detalje iz predmeta – naglasili su u UIO.

(Glas Srpske)


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *